CvK Arno Brok opent viszaak in gerestaureerde zoutloods Laaksum

18 jan 2020 - 18:28

Commissaris van de Koning Arno Brok heeft zaterdagmiddag de gerestaureerde zoutloods De Hang in Laaksum officieel geopend. Het monument stond zes jaar geleden nog op instorten, maar krijgt nu een nieuwe start als viszaak.

In het verleden was De Hang opslag- en werkplek voor wel zes IJsselmeervissers. Hun namen staan nog op de balken van het gebouw. Eigenares Coby Smits uit Stavoren is jaren in de weer geweest met het regelen van de restauratie en verbouwing. "Het kostte veel tijd en het was heel veel werk", vertelt Smits.

Originele elementen

Maar nu is ze trots op het resultaat. Bij de restauratie zijn zoveel mogelijk originele elementen bewaard. "We hebben geprobeerd de buitenkant en de oude uitstraling zo veel mogelijk te behouden. Ook van binnen zie je de oude balken en de namen van de vissers. Maar de stenen zijn van nu, alles is geïsoleerd."

Smits vindt het een grote eer dat Commissaris van de Koning Arno Brok het gebouw komt openen. "We hebben hem niet elke dag op bezoek. Ik vind het heel mooi dat hij dit wil doen."

Verslaggever Onno Falkena praat met eigenaar Coby Smits

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena

De inwoners van Laaksum zijn blij dat het karakteristieke gebouw van kalksteen is gered. Maar sommige mensen hebben wel moeite met de horecabestemming, want misschien is twee viszaken te veel voor de kleinste havenplaats van Nederland. Sommigen hadden bovendien een museum in de loods gezien.

Ed Nijpels

IJsselmeervisser Jan de Vries bevaart al sinds 1970, samen met zijn broer, de laatste vissersschouw van Laaksum. Hij vindt dat het gebouw mooi is opgeknapt. Brok is niet de eerste Commissaris van de Koning die Laaksum aandoet, vertelt hij. "In 1998 was Ed Nijpels hier nog, voor de heropening van de haven."

Voor de toekomst heeft viszaak De Hang maar één wens. Ze willen heel graag het officiële streekproduct Laaksumer bot op het menu zetten. Op dit moment zit er niet veel bot in het IJsselmeer, maar met een beetje geluk kan dat volgend jaar wel weer anders zijn, zegt visserman De Vries.

IJsselmeervisser Jan de Vries over de restauratie van zoutloods De Hang in Laaksum

(advertinsje)
(advertinsje)