Kwaliteit melk natuurinclusief boeren onderzocht

18 jan 2020 - 10:50

In Gaastmeer is vrijdagmiddag een tweejarig onderzoek van start gegaan naar de relatie tussen natuurinclusief boeren en de kwaliteit van de melk. Uit vooronderzoek is gebleken dat de melk gezondere vetten kan bevatten als de boer op die wijze te werk gaat. De kaas van die melk smaakt dan beter.

Het onderzoek is een initiatief van de stichting Natuurlijk Melken. Er doen twintig boeren aan mee, waarvan de meesten in Fryslân hun bedrijf hebben. Het project 'Melklab' wordt mede betaald door de provincie Fryslân.

De koeien van de deelnemende boeren krijgen vooral gras of verse kuil en soms kruidenrijk gras te eten en minder bijvoer met mais of krachtvoer. De melk van deze koeien wordt regelmatig gecontroleerd op vetzuur, mineralen en vitaminen. Ook wordt er bij wijze van proef kaas van gemaakt.

Molke fan boeren dy't natuerynklusyf buorkje - Foto: Remco de Vries, Omrop Fryslân

Boeren krijgen door het onderzoek meer invloed op de kwaliteit van de melk. Dat moet leiden tot een soort van gemakkelijk bruikbare handleiding. De boer kan dan als vakman 'aan nog meer knoppen draaien', om het product te verbeteren.

Boer Frank Ypma uit Oudega verwacht dat daardoor het plezier in zijn werk alleen maar zal toenemen. "Ja, dat denk ik wel. Dan hoef je niet te groeien in aantal koeien en kan je je uitdaging halen uit dergelijke zaken."

De dielnimmers en útfierders toaste op it begjin fan it projekt - Foto: Remco de Vries, Omrop Fryslân

Boeren die het lukt meer invloed te krijgen op de kwaliteit van de melk en dan ook nog een relatie kunnen leggen met de manier van werken die goed is voor de verscheidenheid aan vogels en planten in de wei, kunnen het gebruiken om de producten voor een goede prijs te verkopen. Mogelijk bestaat er ook een verband met de gezondheid van de dieren.

In het buitenland worden al zuivelproducten verkocht met het label dat de zuivel gemaakt is van melk van koeien die alleen gras teten. Nederlandse zuivel is van hoge kwaliteit, maar de rest zit ook niet stil, zo werd vrijdag gewaarschuwd bij de presentatie van Melklab.

De stâl fan boer Frank Ypma - Foto: Remco de Vries, Omrop Fryslân

Een en ander lijkt in de buurt te komen van een nieuw verdienmodel voor natuurinclusieve landbouw. Catharinus Wierda van de stichting Natuurlijk Melken zegt daar het volgende over: "Ik denk dat we in Nederland sowieso moeten kijken naar een nieuwe kwaliteit. En we proberen die kwaliteit te koppelen aan een natuurinclusieve bedrijfsvoering. Als dat de uitkomst is, is dat natuurlijk top. Want het zou een extra drijfveer kunnen zijn, ook voor anderen, om daar iets mee te doen."

(advertinsje)
(advertinsje)