Lintjesregen voor brandweer in De Fryske Marren

Een grote groep brandweervrijwilligers in de gemeente De Fryske Marren heeft een Koninklijke onderscheiding gekregen. Ze zijn benoemd tot Lid in de orde van Oranje-Nassau. In Lemmer kregen negen een onderscheiding, in Joure 14. Ze kregen het lintje uit handen van burgemeester Fred Veenstra.
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
In het verleden kregen alle brandweervrijwilligers na 20 jaar automatisch een lintje. Die regels zijn nu veranderd. Volgens de Kanselarij der Nederlandse Orden, verantwoordelijk voor de lintjes, zijn er redenen voor de aanpassing. Omdat de vrijwilligers en financiële vergoeding krijgen wordt het niet gezien als vrijwilligerswerk.
Om de brandweermensen toch te eren heeft de gemeente De Fryske Marren voor de groep die nu 20 jaar of langer in dienst zijn een lintje aangevraagd. Volgens burgemeester Fred Veenstra hebben ze die ook meer dan verdiend: "Ze staan meer dan 20 jaar klaar om er dacht en nacht op uit te gaan. En dat zijn niet de leukste klusjes. Dat heeft impact op het gezin, zeker als je naar ernstige ongelukken moet. Dan mag je best in het zonnetje worden gezet voor je inzet."
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Mooie waardering voor het werk

Hein van Dijk is al 32 jaar vrijwilliger bij de brandweer. Hij is blij met de onderscheiding. "Ik zie het echt als een waardering van de samenleving voor het werk dat we doen." Makkelijk is dat vaak niet. Naast de ongelukken staat een grote brand hem het meest bij: "Ja, dat was de brand in de kerk De Oerdracht hier in Joure. Dat heeft echt diepe indruk gemaakt."
Voor vrijwilliger Sjoerd Zwart is het lintje een waardering voor wat ze altijd doen voor de mensen. 'Voor mij is het begonnen als hobby. Maar het is nu veel meer dan dat. Het is nu onderdeel van mijn leven. Niet alleen voor mij, ook voor mijn gezin."
© Omrop Fryslân, Hayo Bootsma