"Geluidsmeetnet vliegbasis zorgt voor betere discussie over overlast"

Heet geluidsmeetnet om de vliegbasis is een goed middel om te laten zien hoe er gevlogen wordt en hoe groot de overlast is van de vliegtuigen. Het maakt de discussie over belasting veel inzichtelijker. Dat zegt scheidend commandant Arnoud Stallmann. Hij moet eerder dan verwacht afscheid nemen. Stallmann krijgt een hoge functie op het ministerie in Den Haag. De afgelopen tijd heeft Stallmann zich veel ingezet om de communicatie met omwonenden te verbeteren.
Ofskiedspetear kommandant fleanbasis Ljouwert
Toen Stallmann in 2017 het commando kreeg overgedragen lag de communicatie met de omwonenden zo goed als stil. "We hadden daarin een grote achterstand. Ik denk wel dat we de afgelopen jaren de relatie met omwonenden hersteld hebben en dat er ook weer meer vertrouwen is. De geluidsdruk gaan we alleen niet wegnemen. Maar we leggen wel beter uit wat we doen en waarom."

Geluidsmeetnet helpt bij openheid

Een van de klachten van omwonenden was dat de vliegbasis niet transparant was in de communicatie. Stallmann: "Ik denk dat we best transparant zijn. We zijn als vliegbasis toch eigenlijk een gewoon bedrijf in Leeuwarden, in Fryslân. Wij hechten ook aan een normale relatie met onze buren. Er zijn alleen wel zaken die geheim zijn, onze wapensystemen bijvoorbeeld. Dat gaat niet veranderen."
Het geluidsmeetnet dat sinds de lente actief is helpt daar ook bij. Met name om te laten zien wat er eigenlijk gebeurt, zegt seit Stallmann. "We kunnen nu discussiëren over feiten en niet alleen over een gevoel. En als we zien dat er ergens een probleem is kunnen we het gesprek aangaan en kijken of we wat kunnen betekenen."
Scheidend commandant Arnoud Stallmann © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Tekort aan vliegers en luchtverkeersleiders

Stallmann maakt zich zorgen over het personeelstekort bij Defensie. Steeds meer vliegers mer veel ervaring stappen over naar de burgerluchtvaart. Daar kunnen ze veel meer verdienen. Hetzelfde gebeurt nu ook bij de luchtverkeersleiders. Ook daar zijn te weinig mensen. Dat heeft consequenties voor vliegbasis Leeuwarden. "We kunnen niet altijd zoveel vliegen als we willen. Het blijft tot nu toe bij incidenten maar ik hoop echt dat we dit kunnen omdraaien", zegt Stallmann.

Weg met pijn in 't hart

De commandant gaat nu naar ruim twee jaar met pijn in z'n hart weg. Hij was graag langer gebleven om de transitie naar de nieuwe wapensystemen mee te maken. Het gaat dan om de F-35 en het onbemande toestel de MQ-9 Reaper. Hij krijgt een plek bij het ministerie van Defensie. Hij stuurt alle militairen aan die op missie zijn in het buitenland.
Stallmann valt met zijn neus in de boter: "Ja, ik zat er net en de spanning tussen de VS en Iran loopt op. En we hebben in Irak overal militairen. Er is daar altijd wel wat te doen." Stallmann draagt vrijdag het commando over aan zijn opvolger Henk Doorten.
Scheidend commandant Arnoud Stallmann