Dataverkeer MCL ligt nog steeds stil, waarschijnlijk geen gegevens buitgemaakt

16 jan 2020 - 10:20

Het MCL in Leeuwarden heeft nog steeds last van de cyberaanval op de digitale systemen van het ziekenhuis. Het dataverkeer naar de buitenwereld ligt nog stil. Dat betekent dat patiënten vanuit huis niet bij hun elektronisch patiëntendossier kunnen en dat ook het dataverkeer naar andere ziekenhuizen is onderbroken.

Het lijkt er nu op dat de verantwoordelijken voor de cyberaanval geen gegevens hebben buitgemaakt, zegt een woordvoerder. Het MCL werkt voor de communicatie richting de buitenwereld met zogeheten Citrix-servers. Deze aanval richtte zich waarschijnlijk op dat systeem.

Woordvoerder Frits Mostert van het MCL

Sikehûs MCL yn Ljouwert - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Een team van experts van het MCL en van buitenaf werkt momenteel aan het onderzoek en aan het systeem. Het ziekenhuis hoopt dat het dataverkeer aan het eind van de dag weer hersteld kan worden.

Kamervragen

Het CDA heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van de cyberaanval. Niet alleen over de gevolgen van het stilleggen van het dataverkeer voor patiënten in Leeuwarden, maar ook over andere ziekenhuizen. Dan gaat het vooral over of de ziekenhuizen voldoende beveiligd zijn.

Het ziekenhuis legde woensdag het dataverkeer stil:

Trefwoorden: 
MCL ziekenhuis cyberaanval
(advertinsje)
(advertinsje)