UNIS Flyers wint met 5-2 van Nijmegen en pakt de beker

Het lukte de UNIS Flyers in de bekerfinale tegen de Devils van Nijmegen te winnen met 5-2. De wedstrijd werd gespeeld in Eindhoven. Al vanaf het begin bepaalde de ijshockeyploeg uit Heerenveen de wedstrijd. Later kwam Nijmegen wel terug, maar in de laatste minuten bleek Unis Flyers niet meer te verslaan.
Assistent-coach Jacco Landman:
Jacco Landman
Pim van der Meulen van de Flyers kon al snel de eerste goal maken. De aanval was in gang gezet door Mark Hoekstra. Samen konden ze UNIS Flyers op 1-0 voorsprong brengen. Toch maakte Nijmegen een kleine tien minuten later ook een goal: Ritchie van Hulten kon de 1-1 maken.
Na de 1-0 van Pim van der Meulen © Orange Pictures
Na de eerste periode stond het in de bekerfinale dus 1-1. UNIS Flyers kwamen goed terug uit de kleedkamers. Meteen op de powerplay schoot Lars den Edel de 2-1 binnen voor de ploeg. Nijmegen probeerde terug te vechten, maar de ploeg van Heerenveen sloeg terug met een powerplaygoal. Trevor Petersen maakte een goede pass, kreeg de puck terug en schoot hoog de 3-1.

Nijmegen komt terug

Petersen speelde niet veel later Juha Kiilholma vrij, die daarna voor de beslissende 4-1 kon zorgen. Dat gebeurde na ruim een half uur speeltijd. Aan het einde van de tweede periode stond het nog altijd 4-1. Melissant kon de 4-2 maken, van de boarding speelde hij zichzelf vrij en kon de powerplaygoal maken. In de laatste minuten kreeg de ijshockeyploeg uit Heerenveen diverse keren straf.

Einde aan de onzekerheid

Net voor het einde van de wedstrijd dacht Nijmegen opnieuw een goal gemaakt te hebben, maar na overleg van de referees is besloten dat de ploeg een penaltyshot kreeg. Jeffrey Melissant mocht de penalty nemen, maar het schot kon gekeerd worden door Martijn Oosterwijk. Heel snel daarna kon Kiilholma in het lege net een goal maken. Net voor het volle speeluur zette UNIS Flyers de stand daarmee op 5-2. Zo wonnen ze niet enkel de wedstrijd, maar ook de beker.
Martijn Oosterwijk:
Martijn Oosterwijk

Al vooraf favoriet

De ijshockeyers hadden sinds 2017 voor het eerst weer de kans om de nationale beker te winnen. De Heerenveense ploeg was al vooraf favoriet. Het lukte het team om alle tien duels in de bekercompetitie te winnen. Nijmegen en de Flyers hebben dit seizoen twee keer tegen elkaar gespeeld, beide kregen ging de winst al naar de Friesen (3-2 en 5-2). Flyers had twaalf keer de beker gewonnen, Nijmegen vijf keer.