Nieuwe commandant vliegbasis: meer samenwerking met opleidingen en scholen

15 jan 2020 - 19:25

Vliegbasis Leeuwarden wil de samenwerking met scholen en opleidingen verder uitwerken. Dat moet de band met de omgeving versterken en leiden tot nieuwe ideeën en inzichten. Dat was één van de boodschappen van de nieuwe commandant van de vliegbasis, Henk Doorten, in zijn nieuwjaarstoespraak. Doorten neemt vrijdag het commando over van Arnoud Stallmann. Die maakt de overstap naar het ministerie van Defensie in Den Haag.

De landing van de eerste F-35 in Leeuwarden - Foto: Omrop Fryslân

Doorten realiseert zich dat de vliegbasis veel invloed heeft op de omgeving. Hij wil daarom open en transparant blijven naar de omwonenden toe en probeert waar mogelijk overlast in te perken. Zo wordt 's avonds bij het vliegen op een andere manier de landing ingezet, zodat er minder overlast is.

Voor de nieuwe commandant is het overleg met de omwonenden van groot belang. Dat is afgelopen jaren erg geïntensiveerd, zo zegt Doorten. Het geluidsmeetnet dat opgericht is zorgt voor veel extra gegevens. Op basis daarvan kan worden onderzocht waar de omgeving mogelijk kan worden ontlast.

Dit jaar acht F-35's

Op het moment staan er op de vliegbasis twee F-35's. Dat toestel is de vervanger van de F-16. Aan het eind van het jaar moeten het er acht zijn. In de tussentijd betekent het dat er afscheid wordt genomen van een aantal F16's.

Het afgelopen jaar is het personeel van de vliegbasis al druk geweest met de overgang naar het nieuwe jachtvliegtuig. Dat proces gaat dit jaar door, zo zegt Doorten. Naast de F-35 worden mensen ook aangeleerd om met het nieuwe onbemande vliegtuig de MQ-9 Reaper om te gaan. Dat eerste toestel wordt volgend jaar verwacht op vliegbasis Leeuwarden.

MQ-9 Reaper - Foto: Hayo Bootsma
(advertinsje)
(advertinsje)