Friese bands en Friese slaapplaatsen op Eurosonic

15 jan 2020 - 18:11

Muziekliefhebbers kunnen de komende dag weer hun hart ophalen in de stad Groningen. Meerdere dagen is daar Eurosonic/Noorderslag, een festival met honderden bands en ook een muziekconferentie. De Friese inbreng komt niet enkel van artiesten, maar ook van zogenoemde slaapschepen.

Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

"De bobo's van de muziekindustrie moeten natuurlijk ook plek hebben, ze slapen op een van onze 25 slaapschepen," vertelt Mark Jongedijk van Slaapschepen. "Dan heb je het over mensen van Mojo of Pinkpop, die komen hier om bands te zien om te kijken of ze deze kunnen contracteren voor hun eigen festival."

Jongedijk levert al bijna 18 jaar schepen aan de stad. "Het is met één schip begonnen, en dat is flink uitgegroeid. Sommige schepen zijn ruim honderd meter, maar er zitten ook kleinere tussen." Dat is logistiek wel een klus om ze naar de stad te krijgen. "Zolang het niet vriest, is het wel te doen. Sommige schepen komen zelfs speciaal uit Maastricht."

Ook bij het terrein van de oude fabriek Suikerunie liggen nog eens acht schepen voor de artiesten. Soms staan artiesten erom bekend dat ze hotelkamers slopen, maar dat heeft Jongedijk nog niet meegemaakt. "Er gebeurt wel eens wat, maar slopen niet gelukkig."

Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

Mark Jongedijk van Slaapschepen

The Homesick speelt vrijdag op Eurosonic - Foto: Omrop Fryslân

"Het bruist", vertelt Paul Giesen van Hit the North/Popfabryk. "De Popfabryk is een productiehuis voor Fries poptalent. Bands uit de drie noordelijke provincies die de ambitie hebben om professioneel te worden helpen we."

Voor elke provincie zijn dat drie acts die intensieve begeleiding krijgen met een eigen coach. Dit jaar staan de acts van 2019 en 2020 op het festival, zoals Seewolf de Delore, de winnaar van de Kleine Prijs van Fryslân. "Ze kunnen mooi ervaring opdoen en netwerken."

Paul van Giesen

Trefwoorden: 
muziek Groningen Eurosonic
(advertinsje)
(advertinsje)