Burgemeester Jan Rijpstra: "Rust en stabiliteit, daar gaat het mij om"

15 jan 2020 - 17:53

Het opstappen van weer een wethouder binnen het college van burgemeester en wethouders is niet goed voor het aanzien van de politiek in Smallingerland. De crisis die is ontstaan na het opstappen van de PvdA uit de coalitie moet dan ook vlug worden opgelost. Dat zegt burgemeester Jan Rijpstra. "Het aanzien van de politiek in Nederland is al niet florissant, dus ik vond het niet leuk."

Rijpstra heeft met alle overgebleven coalitiepartijen gesproken en de raad op de hoogte gebracht. Hij wil oud-burgemeester Ton Baas aanstellen als verkenner. "Hij gaat het probleem inventariseren en inzichtelijk maken wat er precies is gebeurd. Op basis daarvan is de bedoeling dat hij oplossingsrichtingen biedt om - en dat vind ik heel belangrijk - de gewenste rust en stabiliteit te realiseren. Daar gaat het mij om."

Derde wethouder die ophoudt

Sinds de gemeenteraadsverkiezingen, een kleine twee jaar geleden, is Trompetter al de tweede wethouder in Smallingerland die ermee ophoudt. Trompetter was namelijk de opvolger van Haverkort, die er vanwege 'persoonlijke omstandigheden' mee stopte. En eind 2019 stapte Eric ter Keurs op, omdat hij openbaar kritiek leverde op het ambtelijk apparaat in ge gemeente.

Gemeentehuis Smallingerland - Foto: Omrop Fryslân

De crisis ontstond nadat de PvdA dinsdag uit de coalitie stapte. De partij kon niet over de handelswijze van coalitiepartner ELP. Die partij wil zelf onderzoek doen naar een subsidie voor theater De Lawei, maar het college, waar de partij dus zelf in zit, zou dat ook al doen. Dat ziet de PvdA als een teken van wantrouwen naar het college. PvdA-wethouder Cor Trompetter heeft daarom zijn ontslag aangeboden aan burgemeester Jan Rijpstra.

Foto: Omrop Fryslân

Rijpstra baalde er wel van dat de PvdA uit de coalitie stapte. "Als een partij het vertrouwen opzegt in een andere partij, en dat daarmee ook een wethouder zijn conclusies trekt, denk je als voorzitter van het college als eerste: wat gaat er nu weer gebeuren? Weer een wethouder die we verliezen."

Diverse varianten

Of de nieuwe coalitie beslist een meerderheid in de raad moet hebben, daar wil Rijpstra zich niet over uitlaten. "Maar dat soort oplossingsrichtingen zullen verkend worden door de heer Baas. Kijken op welke wijze Smallingerland zo snel mogelijk weer een sterk bestuur terug kan krijgen. Dus meerderheid óf minderheid met gedoogsteun, er zijn allerlei varianten."

Rijpstra hoopt dat Baas op 7 februari zijn bevindingen aan de gemeenteraad kan presenteren. "Dat is ons streven. Hij kan de gesprekken op korte termijn voeren."

(advertinsje)
(advertinsje)