De warme winter: goed voor tuincentra, minder voor It Fryske Gea

15 jan 2020 - 17:38

Te hoge temperaturen en veel regen: het wil nog maar niet lukken met de winter. Volgens It Fryske Gea heeft dat invloed op de vogels en de weide. Met name kieviten en ganzen voelen de verschillen in temperaturen. Bij diverse tuincentra zijn ze echter blij met de hoge temperaturen. "Alles kan nu mooi buiten blijven."

Werkzaamheden It Fryske Gea

Met grote passen loopt Freek Nijland van It Fryske Gea door het zompige natuurgebied Grutte Wielen heen. "Normaal gesproken kunnen wij hier alles maaien, maar dat lukt nu niet. Als je hier met de tractor in wilt, zit 'ie zo vast," zegt Nijland terwijl hij met zijn schoenen door de blubber loopt.

"We hopen echt dat er nog wat vorst komt, want dan pas kunnen we maaien." Dat maaien is belangrijk voor de komende lente. "Er zit nu allemaal pitrus tussen het gras en dat is niet goed voor de vogels. Dat moet in de lente weg zijn."

Verslaggever Willem Vermeltfoort is met It Fryske Gea op pad

Kievit

De kievit heeft het echter naar z'n zin in de provincie. "Januari is een tijd waarin de kievit naar het zuiden gaat," zegt Freek terwijl hij met een verrekijker over het meer Sierdswiel uitkijkt. "Maar nu zijn er nog veel. Dat is wel uniek. Ze genieten van het Marbella in Fryslân," lacht Nijland.

Freek Nijland, it Fryske Gea - Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Alles staat binnen

Bij de tuincentra merken ze ook dat de winter nog niet in Nederland is gearriveerd. "Normaal gesproken hebben we niets meer buiten staan," zegt tuinman Klaas Piekstra. "Maar nu zie je dat alles nog buiten staat. We krijgen ook nog altijd mensen over de vloer die ook nog spullen kopen voor in de tuin, dat is anders niet zo. Dan is januari wel de rustige maand."

Kerstbomen én zomerplanten

Door deze temperaturen zijn er bijzondere situaties bij het tuincentrum. "Wij hebben hier in december meegemaakt dat de ene persoon voor een kerstboom kwam en de andere voor zomerplanten," lacht Piekstra. "Dan moet je als personeel wel even schakelen, want normaal kunnen we het per seizoen indelen. Nu lijkt dat wel weg."

Trefwoorden: 
weer it Fryske Gea winter warm
(advertinsje)
(advertinsje)