Rijpstra wil Ton Baas als onafhankelijk verkenner in crisissituatie

15 jan 2020 - 14:07

Burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland wil Ton Baas aanstellen als onafhankelijk verkenner, om de crisis in zijn gemeente op te lossen. Die crisis ontstond nadat de PvdA dinsdag uit de coalitie stapte. De partij kon niet tegen de werkwijze van coalitiepartner ELP. Die partij wil zelf onderzoek doen naar een subsidie voor theater De Lawei, maar het college, waar de partij dus zelf in zit, zou dat ook al doen. Dat ziet de PvdA als een teken van wantrouwen naar het college.

Foto: Omrop Fryslân

Volgens Rijpstra zijn alle fractievoorzitters in de gemeente zich ervan bewust dat de huidige situatie niet goed is voor het aanzien van het bestuur. Er zou dan ook een breed draagvlak zijn voor een onafhankelijke verkenner. Baas zou naar aanleiding van gesprekken duidelijkheid moeten scheppen over welke problemen er spelen binnen de politiek van Smallingerland, en op basis daarvan kunnen dan adviezen, aanbevelingen en oplossingen worden aangedragen.

Uit de gesprekken met de verschillende partijen blijkt volgens Rijpstra dat er een behoefte is aan rust en stabiliteit. Op hetzelfde moment is er een urgentie om op korte termijn actie te ondernemen om uit deze crisis te komen.

Trefwoorden: 
politiek Smallingerland
(advertinsje)
(advertinsje)