Brandweer steunt Stefan van der Pal met monstertocht op de step

15 jan 2020 - 13:24

Het moet een monstertocht worden: vier mannen van de brandweer in Bolsward gaan 360 kilometer steppen. Ze beginnen in het zuiden van Limburg en willen binnen 24 tot 36 uur in Bolsward aankomen. En dat allemaal om Stefan van der Pal, die de Elfstedentocht gaat zwemmen, te steunen bij zijn monstertocht. Een datum voor de tocht hebben de mannen nog niet.

Brânwacht stipet Stefan van der Pal mei meunstertocht op de step

Wiebe Palstra, Mark Marijt, Johan Dijkstra en René Salverda zitten er ontspannen bij in de kazerne van de brandweer in Bolsward. Palstra laat het zo gemakkelijk klinken: "Wij gaan deze zomer vanuit het buurtgehucht Kuttingen in Zuid-Limburg op de autoped naar ons prachtige Bolsward toe."

Steun voor Stefan van der Pal

De mannen hebben wel wat ervaring, elk jaar doen ze mee aan de Elfstedentocht met hun step. "We doen dit voor stichting It giet mâl van Stefan van der Pal. Als Friese triatleet willen we hem als Friese brandweer een warm hart toedragen. Zijn doel, geld ophalen voor onderzoek tegen kinderkanker, dat vinden wij prachtig."

De vier mannen van de brandweer zijn benieuwd wat ze gaan tegenkomen onderweg. "Ik weet niet of ik ertegen op zie," zegt Mark Marijt twijfelend. "Je weet niet precies wat je tegenkomt. De Elfstedentocht hebben we allemaal al meerdere keren gedaan met de step. Dan ben je bekend met het terrein."

Ferslachjouwer Arjen Bosselaar wie by de brânwacht

De mannen zijn vooral benieuwd naar het eerste deel van hun tocht, door de heuvels van Limburg. Er zit namelijk geen rem op de step. "Gewoon gang houden," lacht René Salverda. "Vooral niet remmen. Het is gratis energie, dus gewoon laten rollen. En dan een beetje onder controle houden."

Wekelijks 40-60 kilometer trainen

Over hun training hebben ze al nagedacht. "Wekelijks een ronde van veertig of zestig kilometer. En dan af en toe een uitschieter. Voor de Elfstedentocht is dat genoeg. Als we er nog een hoogtestage in Zuid-Limburg aan vastplakken dan moet het goed komen."

Foto: Arjen Bosselaar, Omrop Fryslân

Een datum voor de tocht hebben de mannen nog niet, maar ze willen graag op pad voordat Stefan van der Pal in het water ligt, zegt Wiebe Palstra: "De planning is dat we rond de langste dag op pad gaan. Maar we willen absoluut niet op dezelfde dag als Stefan actief zijn, want dat is zijn dag en daar willen wij ook bij zijn. Hij moet ook naar de finish."

De vier mannen van de brandweer over hun tocht

De finish voor de mannen ligt, hoe kan het ook anders, in Bolsward. Maar, zo zeggen ze, ze gaan er geen wedstrijd van maken om te zien wie er als eerste aankomt. "Wij hebben maar één doel en dat is om zoveel mogelijk geld binnen te halen. We willen ook absoluut met zijn vieren over de finish komen. Het is net als bij ons werk bij de brandweer, met evenveel mensen terugkomen als waarmee je weggaat. Dat is het doel."

In februari komt een speciale website online waar mensen de vier steppers kunnen steunen. Tot die tijd is een speciale Facebookpagina over de stepactie van de brandweer in Bolsward in de lucht.

(Advertentie)
(Advertentie)