Burgemeester Ooststellingwerf door het stof om financiële problemen Biocentrum

15 jan 2020 - 07:48

Burgemeester Harry Ooosterman van Ooststellingwerf is dinsdag bij een commissievergadering door het stof gegaan. Hij las een verklaring voor over de financiële problemen rond het Biocentrum in Oosterwolde. "Achteraf hebben we een aantal zaken niet goed ingeschat", zei Oosterman. "We hadden u eerder moeten informeren."

Kommissaris fan de Kening Arno Brok en boargemaster Harry Oosterman iepenen it Biosintrum - Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

Oosterman zei dat hij er nachten niet van heeft geslapen. "Dat is echt zo. Het spijt me dat het zo gelopen is, maar ik heb het naar eer en geweten gedaan. Maar achteraf hebben we verkeerde verwachtingen gewekt over de exploitatie."

Er is een tekort over de komende drie jaar bij het Biocentrum. Bovendien was de lening eerst 1,6 miljoen euro, en het college wil daar nog eens kwart miljoen extra in steken. Volgens D66 heeft de lening geen zin, nu het Biocentrum helemaal geen geld heeft om het af te lossen. Ook de VVD wil er geen extra geld in steken.

"Geloofwaardigheid burgemeester is in het geding"

Fractievoorzitter Tammo Munting van D66 eiste van de burgemeester een antwoord op de vraag waarom de raad niet eerlijk is geïnformeerd over de tegenvallers, toen die bij het college wel bekend werden. "De geloofwaardigheid van de burgemeester is in het geding, de raad is niet naar waarheid geïnformeerd. Er is een grote bagger van gemaakt."

De burgemeester zegt zich die discussie niet goed te kunnen herinneren. "Ik heb me uw woorden buitengewoon aangetrokken, we hebben u er niet in laten tuinen."

Sierd van Weperen (VVD) stelde dat wethouders om mindere vergrijpen naar huis zijn gestuurd. "Maar ik ben daar niet op uit."

Wethouder Fimke Hijlkema komt in februari met een plan. De raad bepaalt deze maand dan ook nog niet of er extra geld naar het Biocentrum moet.

Trefwoorden: 
Harry Oosterman Biocentrumds
(advertinsje)
(advertinsje)