Minister Schouten blij met steun van voorstanders kringlooplandbouw

14 jan 2020 - 21:31

Minister Carola Schouten van Landbouw is blij met de steun die ze krijgt van een groep van zo'n 60 organisaties die dinsdag een 10-stappenplan aan haar overhandigd hebben. De organisaties die zich met natuur, milieu en landbouw bezig houden, willen met het plan natuurinclusieve kringlooplandbouw realiseren.

Minister Carola Schouten sprekt dielnimmers kringloopkuier ta - Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

Om extra aandacht te vragen voor hun idee hebben ze een tocht van 10 kilometer gelopen, van Delfgauw naar Den Haag, voordat ze het plan overhandigden aan de minister. En die is positief over de omslag die de boeren willen maken van traditionele, naar kringlooplandbouw. "Deze boeren kunnen laten zien dat het kan. En dan wil ik graag weten wat er nog meer voor nodig is, om anderen daarbij te helpen en ook om dit nog verder te brengen."

Volgens de minister is er wel tijd voor nodig. "De landbouw zoals we die nu kennen, is ook in vijftig jaar ontstaan. Dus het is niet zo dat ik het in één jaar zomaar kan omdraaien. Alleen, we moeten wel beginnen. Als we er nooit aan beginnen, zullen we het nooit halen."

Minister Carola Schouten fan Lânbou

Marcia de Graaf van het burgerinitiatief Kening fan 'e Greide en betrokken bij de Kring-Loop wandeltocht is tevreden over de reactie van de minister. De deelnemende organisaties willen graag verder in gesprek met de minister over het plan en dat is gelukt. "De uitnodiging is er van hun kant, dus daar gaan wij ook op in", zegt De Graaf. Volgens hen is de samenwerking tussen alle betrokken partijen zeer belangrijk en Kening fan 'e Greide wil daar ook graag bij helpen.

Marcia de Graaf fan it boargerinisjatyf Kening fan 'e Greide

Kening fan ’e Greide by Twadde Keamer - Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

Volgens de organisaties die dinsdag in Den Haag waren, kunnen boeren een bijdrage leveren aan de oplossing van bijvoorbeeld het stikstofprobleem en meer toewerken naar een milieuvriendelijkere bedrijfsvoering. Sjoerd Miedema heeft een boerenbedrijf in Haskerdijken. Hij heeft het roer een aantal jaar geleden volledig omgegooid. Dat ging echter niet vanzelf, vertelt hij. "Het viel niet mee, die omschakeling. Je moet eerst zelf in het hoofd veranderen en dan de financiers nog meekrijgen. Het is gelukt, maar het was wel even een klusje."

De grootste drempel bij het omschakelen was het verschil tussen de gangbare melkprijs en de hogere biologische kostprijs. Het veevoer is bijvoorbeeld bijna een keer zo duur, zegt Miedema. Hij heeft zijn bedrijf afgeschaald, en wil uiteindelijk van 400 naar 200 koeien. Miedema adviseert boeren die ook willen omschakelen, eerst te beginnen met natuurinclusief boeren. "Ik werd er gewoon wakker en blij van. Ik dacht: goh, wat is dit leuk."

Kringloopboer Sjoerd Miedema

(advertinsje)
(advertinsje)