D66 weer in college Súdwest: "We willen graag rust in de gemeente"

14 jan 2020 - 20:48

D66 komt terug in het college van Súdwest-Fryslân. Na een vertrouwenscrisis en het breken met de Partij van de Arbeid zocht de coalitie een nieuwe partij om mee samen te werken. Die is dus gevonden in D66. "We hebben vier jaar in het college gezeten en zijn eruit geraakt omdat de verkiezingsuitslag tegenviel", Dat zegt Mirjam Bakker, die wordt voorgedragen als wethouder. "Nu zijn we na twee jaar weer terug. Daar hebben we zin in."

Foto: Omrop Fryslân, Oane Hoekstra

Twa jier lyn keazen de oare partijen der nei de ferkiezingen net foar om fierder te gean mei D66.

Volgens Bakker heeft D66 goede gesprekken gehad met de andere coalitiepartijen en kunnen ze zich goed vinden in het akkoord dat er al lag. "We hebben meteen gezegd dat het heel erg lijkt op het coalitieakkoord dat wij toen zelf hadden, toen wij in het college zaten. Wat krijgen we ervoor terug? We willen dat er wat rust komt in de gemeente."

Twee jaar geleden kozen de andere partijen er na de verkiezingen voor om niet verder te gaan met D66. "We hadden verloren na de verkiezingen", geeft Bakker toe. "En GroenLinks was bijvoorbeeld van één naar drie zetels gegaan. Dus is de keuze gemaakt om voor de winnaar te kiezen. Zo werkt het in de politiek."

Niet bang voor problemen met Offinga

D66 komt nu in de coalitie met GroenLinks, VVD en CDA. Bakker haar voorganger, Stella van Gent, had pittige uitspraken over CDA-wethouder Maarten Offinga. Zo had ze het onder andere over 'bokitogedrag'. Bakker is niet bang voor problemen. "Ik vind het wel een mooie term, maar ik heb natuurlijk eerder gewerkt in een college met Maarten Offinga en Gea Wielinga. Volgens mij komt dat helemaal goed. Die vier jaar hebben we een goede sfeer gehad. Er was wel eens wat, maar dat heb je denk ik in elk college."

Ze weet nog niet wat er in haar portefeuille komt. "Deze week ga ik om tafel met de andere wethouders en dan gaan we kijken hoe de portefeuilleverdeling is. In de vorige periode had ik bijvoorbeeld kunst en cultuur, dat vind ik een fantastisch onderdeel van de gemeente. Dat zou ik graag weer willen hebben", zegt ze.

(Advertentie)
(Advertentie)