Voorstanders kringlooplandbouw lopen naar Den Haag: "We kunnen zo niet verder"

14 jan 2020 - 13:52

Minister Schouten moet werk maken van kringlooplandbouw. Dat vind een groep van vijftig landbouw- en natuurorganisaties, zoals It Fryske Gea, Circulair Fryslân, de Friese Voedselbeweging en het project Kening fan de Greide. Om haar oproep onder aandacht te brengen van de regering, maakten ze dinsdag een lange wandeling, de Kring-Loop, met Den Haag als eindstation.

De actievoerders begonnen dinsdagochtend op Hoeve Biesland in Delfgauw, het bedrijf waar minister Schouten twee jaar geleden haar nieuwe landbouwvisie presenteerde. De tocht was ruimt tien kilometer lang en duurde ongeveer vier uur. Het was een soort van lopend podium met bijvoorbeeld deskundige boeren en burgers die over kringlooplandbouw aan het woord kwamen. Aan het eind van de tocht werd het tienstappenplan aan de minister in Den Haag aangeboden.

Kringlooplandbouw is een vorm van landbouw waar zo min mogelijk afval bij vrij komt en de uitstoot van schadelijke stoffen zo klein mogelijk is. Grondstoffen en eindproducten worden maximaal benut. Minister Schouten wil in 2030 de omslag maken naar deze vorm van landbouw.

Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

"Het kan wel anders"

Een van de boeren die meeloopt is Auke Stremler uit Jorwert. Hij maakte in 2017 de overstap naar het biologisch boeren. "Wij konden toen als gangbare boer niet meer rondkomen. We gingen steeds meer werken en produceren steeds meer melk, maar wij konden gewoon niet meer rondkomen", vertelt Stremler.

"Wij werken nu met twee natuurorganisaties: It Fryske Gea en Natuurmonumenten. En dat is de reden dat ik hier ook ben: dat het dus wel anders kan." Volgens Stremler kan elke boer de overstap maken. "Je komt wel heel wat hobbels tegen, maar iedereen kan het anders doen."

Steun van de consument

De boeren kunnen volgens Stremler echter wel wat meer steun gebruiken van de consument. "Wij kunnen best wat minder produceren en exporteren. Als de burger wat meer over zou hebben voor het product, dan zou dat de boer wel versterken", legt Stremler uit. "Er zijn veel boeren die wat anders willen doen, als ze maar een beetje meer krijgen voor hun product."

Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

Ook Welmoed Deinum uit Sondel wil met de Kring-Loop laten zien dat het anders kan. "We kunnen zo niet meer verder", zegt ze. "We krijgen te veel stront hier in Nederland en te veel koeien. Als we dat met z'n allen wat minderen, dan kunnen we op een gezondere manier eten produceren en krijgen we een mooi stukje natuur om ons heen. Dan komt het helemaal goed."

Deinum begrijpt wel dat het voor sommige boeren, bijvoorbeeld met schulden, moeilijk is om over te stappen naar de kringlooplandbouw. "Daarom pleiten wij vandaag ook voor een transitiefonds, om die boeren financieel te helpen. Het heeft namelijk even tijd nodig om het gras en de koeien te laten wennen. En als dat eenmaal zo ver is, dan zul je zien dat je er financieel misschien wel beter uit komt."

Welmoed Deinum over hoe het anders moet met het boeren in Nederland:

"Stip aan de horizon"

Voor minister Schouten ligt er volgens Deinum een duidelijke opdracht. "Ze heeft wel bepaalde kaders gesteld, maar het is nog niet duidelijk genoeg. Wat wij, maar ook de gangbare collega's, vooral nodig hebben, is een duidelijke stip aan de horizon. Er zijn de afgelopen jaren te veel problemen. De ene keer is het fosfaat, dan is het stikstof. Als we doelen stellen voor 2040, dan moeten we daar nu naar veranderen. Dan hebben we twintig jaar om dat met ons allen aan te passen. De natuur heeft tijd nodig om te herstellen."

Als het aan Deinum ligt, ziet het er voor de boeren in 2040 dus heel anders uit. "Dan hebben we allemaal wat minder koeien en wat minder productie per koe. En dat we dan met meer plezier kunnen boeren, met meer groen om ons heen en dat we dan lekker gezond melk kunnen drinken."

(advertinsje)
(advertinsje)