Jeroen uit Franeker leest Bijbel in tachtig uur: "Ben nog verrassend fit"

11 jan 2020 - 19:45

1700 pagina's in minder dan tachtig uur. Jeroen voor 't Hekke uit Franeker las deze week de Bijbel voor op het internet. Hij hoopt met zijn actie jongeren te bereiken en enthousiast te maken om de bijbel te lezen. "Want je kunt er veel uit halen", zo vindt hij zelf. "Wat me vooral bij is gebleven zijn de details waarin alles in de bijbel is beschreven."

Jeroen voor 't Hekke is klear mei bibel lêzen

"Ja kom Here Jezus. Ik wens jullie toe dat de heer Jezus Christus goed voor jullie is." Met die woorden sluit Jeroen voor 't Hekke zijn week van bijbellezen af. Hij zit in een eigen studio op het industrieterrein van Franeker met een goed team om zich heen.

Een beetje uitgelopen

Onder groot applaus legt Jeroen de bijbel voor zich neer. Na tachtig uur is er een eind gekomen aan het lezen. "Het liep wel iets uit hoor", lacht Jeroen, terwijl zijn kinderen hem om zijn nek vliegen. "De planning hadden we een beetje op de gok gemaakt, want dit weten we niet exact natuurlijk. Maar ik voel me nu nog verrassend fit."

Jeroen en de Bijbel - Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Jeroen heeft zijn actie volbracht om aandacht voor de Bijbel te vragen. Hij wil jongeren verbinden met de Bijbel en hoopt dan ook dat ze enthousiast worden over het geloof. "Er staan zoveel bijzondere dingen in waar je in het dagelijks leven ook veel aan kunt hebben", zegt Jeroen. "Bijvoorbeeld dat je je naasten lief moet hebben."

YouTube

De stream op YouTube leverde aardig wat kijkers op. Zo'n 2.000 mensen per dagen zagen hoe Jeroen zijn taak volbracht. Hij houdt er dan ook flink wat reacties aan over. "Mensen die iedere dag weer terugkomen om te kijken hoe het met me gaat", zegt Jeroen trots. "Dat maakt wel wat los. Daarnaast kreeg ik een reactie van iemand die met zijn volledige familie in de huiskamer naar me zat te kijken. Dat is wel echt bijzonder."

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Jeroen heeft 1700 pagina's in tachtig uren gelezen. Hij weet dus niet alles meer van wat hij heeft gelezen. "Maar wat me vooral bij is gebleven, zijn de details waarin alles in de bijbel is beschreven", zo zegt Jeroen. "Als je het hebt over de tempel, staan er zoveel details in en dan valt je ook op dat er later dingen weer terugkomen."

Verslaggever Willem Vermeltfoort bij Jeroen voor 't Hekke

Uit al die teksten kwam wel een favoriet naar voren. "Waar ik naar uitkeek was het einde van Job. Job is een boek waarin heel veel ellende staat over wat die beste man allemaal overkomt. Op het moment dat hij zijn geloof dreigt te verliezen, spreekt God hem toe. Dat is zo bijzonder."

Volgens Jeroen is het voor jongeren dan ook een les. "Altijd je geloof blijven aanhangen, dan komt er vanzelf veel goed."

(Advertentie)
(Advertentie)