Presentatie van Sjinkie Foundation, een jaar na het ongeluk

10 jan 2020 - 17:27

In het Martini Ziekenhuis in Groningen is vrijdag de Sjinkie Foundation gepresenteerd. Dat gebeurde opzettelijk op 10 januari, want op die datum in 2019 raakte de shorttracker uit Bantega ernstig gewond bij een ongeluk met houtkachel.

Tegelijk met de Sjinkie Foundation werd in Groningen het kinderboek Saar en Siem - Als ons huisje breekt gepresenteerd. Savannah van der Wal, de schoonzus van Sjinkie, schreef het boek voor de kinderen van Sjinkie, Myrthe en Melle. Ze snapten er eerst niks van wat er met hun vader aan de hand was. En omdat ze daar geen goed kinderboek voor kon vinden, schreef ze het zelf.

Medische staf aanwezig

De presentatie van het kinderboek en de Foundation werd bijgewoond door de medische staf van het brandwondencentrum in het Martini Ziekenhuis. Dokter Sonja Scholte noemde de vergadering tekenend voor de strijdbare instelling van Sjinkie Knegt en zijn familie. "Een prachtig initiatief. Er zijn meer oud-patiënten die iets voor het ziekenhuis doen, maar dit is prachtig."

Sjinkie Knegt over het kinderboek en de foundation

De opbrengst van het kinderboek gaat naar de nieuwe Sjinkie Knegt Foundation. De presentatie van het initiatief is exact een jaar na het ongeluk van Sjinkie. Hij wil met het initiatief mensen helpen die na een ernstig ongeluk weer terug in de maatschappij willen komen. Sport en beweging kan daarbij helpen. "Mijn sportachtergrond heeft mij ook geholpen. Ik ben ervan overtuigd dat sport en beweging ook anderen kunnen helpen om weer terug te komen."

De familie Knegt zal 10 januari 2019 niet snel vergeten. Het het huisje van de slak in het boek staat een litteken en dat geldt ook voor het lichaam van Sjinkie Kegt. Maar de shorttracker werkt hard aan zijn comeback. Hij gaat ervan uit dat hij in februari weer zijn eerste wedstrijden zal schaatsen.

Dokter Sonja Scholten van het brandwondencentrum en schoonzus Savannah van der Wal

Foto: Omrop Fryslân, Onno Falkena
(advertinsje)
(advertinsje)