Femke Kok: "Ik weet totaal niet waar ik sta"

09 jan 2020 - 19:13

"Ik weet totaal niet waar ik sta. Ik ben immers een junior." Femke Kok doet dit weekend mee aan het Europees kampioenschap afstanden in Heerenveen. Ze rijdt de 500 meter en de teamsprint. Ze maakt dit weekend op haar 19e haar debuut op een internationaal toernooi. Antoinette de Jong plaatste zich alleen voor de ploegenachtervolging. "Ik moet wel even schakelen."

Op het Nederlands kampioenschap afstanden was het contrast heel groot. Kok kon het bijna niet geloven en ze was erg blij dat ze zich plaatste voor het EK en de WK afstanden. Tranen waren er bij Antoinette de Jong, omdat ze haar op de individuele afstanden niet plaatste. "Toch is het mooi dat iemand als Femke zich plaatst. Ik weet nog dat ik 17 was en het EK allround mocht rijden in Thialf. Dan moet je maar een ding doen en dat is genieten." Femke Kok hoort het aan: "Dat zal ik zeker doen. Ik doe gewoon mee, voor de leuk. Ik heb geen doel qua resultaat, ik wil vooral genieten."

Femke Kok rijdt de 500 meter op zaterdag, maar wat is er dan eigenlijk mogelijk? "Ik heb geen idee. Ik weet niet waar ik sta. Ik ben nog een junior en kijk dan ook niet zoveel naar wat de senioren doen." Eind december verbeterde ze haar persoonlijke record. Dat is nu 38,14. "Maar het kan nog wel harder, want mijn volle ronde was niet zo goed. In Inzell reed ik eerder al eens 27,3 en nu reed ik 27,6.

Voor Antoinette de Jong geldt dat ze een heel ander EK gaat rijden. Ze doet alleen mee aan de ploegenachtervolging van zondag. "Het is echt anders. Ik moet wel even schakelen. De wereld vergaat niet, maar het is niet leuk. Maar ik moet niet in het negatieve blijven hangen. Ik ben hard voor mezelf, heb mezelf een schop onder mijn kont gegeven en nu verder. Er komen nog genoeg andere toernooien aan."

De Jong rijdt nog het NK en WK allround, de wereldbeker in Calgary en op het WK afstanden de ploegenachtervolging.

(advertinsje)
(advertinsje)