Wetterskip Fryslân begint met jaarlijkse inspectie waterkeringen

09 jan 2020 - 16:00

De jaarlijkse inspectie van de waterkeringen van Wetterskip Fryslân is begonnen. De waterkeringen zijn in Fryslân en in een deel van het Groninger Westerkwartier. De rayonbeheerders van het waterschap in januari en februari het gebied te voet. Met een digitale kaart op een tablet in de hand lopen ze bij 3.200 kilometer aan keringen in het watergebied langs.

Foto: Daniël Hartog

De rayonbeheerders bekijken of de polderdijken schade op hebben gelopen en of de bewoners of grondeigenaren de keringen goed onderhouden hebben. Wetterskip Fryslân controleert alle keringen bij de Friese boezem. De boezem is het stelsel van meren, vaarten, kanalen en sloten die in open verbinding met elkaar staan.

Polderdijken

De inspectie wordt uitgevoerd omdat Wetterskip Fryslân wateroverlast zo veel mogelijk wil voorkomen. Daarvoor is het belangrijk dat de waterkeringen langs de Friese boezem sterk blijven en het water goed kunnen keren. De medewerkers kijken bij de controle of de polderdijken vrij zijn van afval, voorwerpen, materiaal en beplanting en of ze een goede kwaliteit grasmat hebben.

(advertinsje)
(advertinsje)