Cambuur begint sterk tegen Volendam: "We kunnen een goeie slag slaan"

De spelers van SC Cambuur zijn goed uit de winterstop gekomen. Henk de Jong kan voor de eerste wedstrijd van de tweede seizoenshelft beschikken over een bijna compleet fitte selectie. De trainer kan in zijn sterkst mogelijk opstelling beginnen tegen FC Volendam, dat acht punten achter de Leeuwarders op de vijfde plek staat.
Henk de Jong
De winterstop duurde niet heel lang voor Cambuur: zondag 21 december speelde het de laatste wedstrijd van 2019. Toch heeft De Jong alweer zin aan het tweede deel van het seizoenL "Ja we hebben er echt zin in. Het wordt een prachtige wedstrijd met veel mensen. We hebben tien dagen vrij gehad, dat is alleen maar goed geweest. We zijn nu een week aan het trainen, we hebben even een paar momenten geprikkeld, maar ook niet te idioot."
Afgelopen week was de selectie op trainingskamp op de Veluwe. Ook dat is goed bevallen. "Ik vind het lekker om in Nederland te blijven. Als je in het buienland bent, heb je vaak ziekte. En dat hebben we nu niet gehad. De sfeer was fantastisch."
Met het duel met FC Volendam begint Cambuur aan de tweede seizoenshelft. "Dat is heel belangrijk, we kunnen wel een goeie slag slaan," zegt De Jong, die hoopt dat zijn ploeg doorgaat waar het in 2019 mee eindigde. "We hebben Jong Ajax, Feyenoord, Excelsior en nu Volendam. We weten dat we op een hoog niveau moeten spelen."

Ziekenboeg

Giovanni Korte en Sven Nieuwpoort zijn al langer geblesseerd en halen ook de wedstrijd tegen FC Volendam nog niet. Het tweetal trainde voor een deel weer wel de selectie mee, maar nog niet de volledige training. De verwachting is dat dat volgende week wel kan. Jordy van Deelen is aan het herstellen van zijn knie-operatie en wordt de komende maanden nog niet terugverwacht.

Issa Kallon

De Jong ging ook in op de situatie rond Issa Kallon. De aanvaller is een van de hoogtepunten van de Leeuwarders dit seizoen, maar de club dreigt hem kwijt te raken. Kallon heeft een aflopend contract. "Issa is een gevoelige jongen. Hij is bij me gekomen en heeft met me gepraat. We hebben een goed gesprek gehad." De Jong hoopt dat Kallon voor de club behouden kan worden. Veel clubs willen hem hebben. "Dat is ook mooi, dat hebben we zelf gedaan. Als we daar goede dingen in doen, kunnen we er misschien nog wel uitkomen. Ik vind het een prachtig mannetje. Ik zou hem graag bij me houden."
Toch lijkt er nog veel ruimte tussen vraag en aanbod te zijn. Dat is volgens De Jong goed te verklaren. "Wij weten nog niet zeker of we komend seizoen in de eredivisie spelen. Als die jongen in de eredivisie een contract kan tekenen, kan hij meer dan het dubbele verdienen dan bij ons. Wat zou je dan doen? Als wij zeker weten dat we naar de eredivisie gaan, dan kan hij bij ons ook wat meer verdienen.
Michael Breij

Michael Breij

De speler die donderdag pas voor de tweede keer in het Cambuur Stadion trainde, is de speler die van FC Groningen overkwam: Michael Breij. "Ik heb het heel erg naar mijn zin. We hebben veel plezier op de trainingen en die zijn van hoge kwaliteit, dus ik heb weinig te klagen." Breij is op verschillende posities inzetbaar. In de aanval aan de buitenkant maar ook als aanvallende middenvelder. "Ik heb een voorkeur voor het middenveld. Dan kan ik gebruik maken van mijn kracht om de diepte in te gaan. Dat is wel mijn kwaliteit."
Breij werd in de zomer ook al in verband gebracht met Cambuur. "In eerste instantie wilde ik heel graag weg bij Groningen. Ik heb vorig jaar wel wat gespeeld, maar daarna was voor mij duidelijk dat het hem daar niet zou worden. In de zomer had Cambuur geïnformeerd en wilde ik al heel graag. Toen is het helaas niet gelukt. Het leek mij een mooie stap om naar de nummer één van de Keuken Kampioen Divisie te gaan."
Breij staat vrijdag nog niet in de basis bij Cambuur. Hij zit wel bij de selectie en zou zijn debuut kunnen maken. Het is een leuke wedstrijd voor de Leeuwarders. "Ontzettend belangrijk. Het is een mooie opener. Ik hoop dat we hem gaan winnen."
© Orange Pictures
De opstelling van Cambuur (waarschijnlijk): Stevens; Schmidt, Schouten, Mac-Intosch, Sambissa; Hoedemakers, Jacobs, Maulun; Antonia, Mühren, Kallon.
De wedstrijd tussen SC Cambuur en FC Volendam is vrijdagavond live te volgen in een extra sportprogramma bij Omrop Fryslân op de radio. De uitzending begint om 19:30 en er is naast de wedstrijd ook aandacht voor de eerste dag van de EK Afstanden in Thialf. Vanuit het Cambuur Stadion verzorgt Roelof de Vries het commentaar, verslaggever Andor Faber zit in Heerenveen bij het schaatsen.