Werk aan zonnepark Oosterwolde gaat door, Milieufederatie verbaasd

09 jan 2020 - 07:44

Der wurdt wer wurke oan it sinnepark by Easterwâlde, wylst de rjochter dat ferbean hat. Dat seit de Fryske Miljeufederaasje. De rechtbank heeft in december uitgesproken dat het werk aan het zonnepark van GroenLeven direct moest worden stilgelegd.

It plan foar it sinnepark yn Easterwâlde - Foto: The Imagineers

"Sinds afgelopen maandag wordt er weer volop gewerkt aan het park", zegt Arnaud de Vries van de Friese Milieufederatie. "Het is ook een tijdje stil geweest na 19 december, toen de rechter uitspraak deed. GroenLeven is sinds maandag weer bezig met het aanvoeren van zonnepanelen en het aanleggen van kabels."

En dat terwijl de rechter heeft gezegd dat er goed moet worden gekeken naar de schade die het zonnepark toebrengt aan de natuur en het landschap, en ook dat er een verkeerde procedure is gevolgd.

Arnaud de Vries van de Friese Milieufederatie

Volgens GroenLeven houdt het bedrijf zich gewoon aan de uitspraak van de rechter. De werkzaamheden die ze nu uitvoeren mogen gewoon op de plek waar dat nu weer gebeurt.

"Juridische randjes opzoeken"

Arnoud de Vries: "Ze zoeken de juridische randjes op, terwijl wij GroenLeven vergen op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid om nog even te wachten met verdere werkzaamheden. De rechter heeft al laten doorschemeren dat dit park eigenlijk niet aangelegd had mogen worden. We zien al de hele tijd dat GroenLeven gewoon doorduwd."

'Het werk gaat door en dat mag'

Het klopt dat er wordt gewerkt aan het zonnepark bij Easterwâlde, zegt GroenLeven-woordvoerder Maarten de Groot. "Dat mag ook gewoon van de rechter. Er zijn twee vergunningen. Een daarvan, die van de uitbreiding van het park, is geschorst." Hij ontkent dat er wordt gewerkt op de stukken land waar de uitbreiding op moet komen: "We zouden wel gek zijn ons niet te houden aan de uitspraak van de rechter."

Volgens De Groot heeft de rechter zich ook niet uitgelaten of het park wel of niet aangelegd mag worden. De uitspraak van de rechter is gebaseerd op de discussie of de bevoegdheid bij de gemeente ligt. Het bedrijf zal contact met het ministerie opnemen en ziet geen problemen voor de verdere aanleg van het zonnepark bij Easterwâlde. De Groot: "dit is een formaliteit."

(advertinsje)
(advertinsje)