Sven Kramer: "Goud is realistisch, maar Roest is de favoriet"

Sven Kramer en Jorrit Bergsma rijden zaterdag de 5000 meter op het Europees kampioenschap afstanden in Heerenveen. Sven Kramer werd acht keer wereldkampioen op deze afstand; Bergsma vier keer tweede. Toch is Patrick Roest de favoriet. Het EK afstanden wordt voor de tweede keer georganiseerd.
Sven Kramer Jorrit Bergsma
Kramer voelt zich goed. Hij is goed opgeknapt van het auto-ongeluk in Inzell en met zijn rug gaat het goed. "Het is elke keer weer afwachten, maar nu gaat het goed. Maar we hebben nog vier dagen, dus het is afwachten."
Volgens Kramer is goud op de 5000 meter wel realistisch. Op het NK afstanden staat Kramer maar een seconde achter de winnaar Patrick Roest. "Niet om Jorrit, maar Roest is de favoriet. Dat heeft hij laten zien. Maar ik heb de 'stijgende lijn' te pakken."

Uitslagen wedstrijden dit seizoen op de 5000 meter:

Wereldbeker Minsk

Wereldbeker Polen

(Sven Kramer deed niet mee)

Wrâldbeker Nagano

(Bergsma, Kramer en Roest deden niet mee)

NK ôfstannen Hearrenfean

Kramer rijdt ook nog de ploegenachtervolging. "Als je het mij vraagt, leeft dat wel wat minder. Het zit toch wat minder in de Nederlandse cultuur. Terwijl dat wel apart is, want internationaal is dat niet zo. Dan is het gewoon één van de afstanden."
Kijk hier naar het volledige interview met Sven Kramer:
Sven Kramer
Jorrit Bergsma is in goede vorm: in bloedvorm, zelfs. "Mwa, het kan nog wel wat beter", zo zegt Bergsma. Bergsma pakte eind december de Nederlandse titel op het NK afstanden, op de tien kilometer, hielp Stoeringa naar de titel op de massastart én pakte de winst op de marathon in Thialf. "Tijdens de marathon moet het ook wat meezitten. Maar het gaat wel goed, ja. Maar of ik in de vorm van mijn leven ben, dat weet ik niet."
Op het EK is er wel een 5 kilometer, maar geen 10 kilometer. Bergsma gaat voor een podiumplek: "Dat zou mooi zijn. Ik heb bij de wereldbekers nog niet laten zien dat ik kan winnen. De Russen en Roest zijn sneller tot nu toe en Kramer komt er ook aan."
Bekijk hier het volledige interview met Jorrit Bergsma:
Jorrit Bergsma