Vuurwerk onder vuur: hoe zit dat met carbid?

08 jan 2020 - 19:26

Steeds meer mensen willen een vuurwerkverbod. Bij veel mensen zorgt vuurwerk voor overlast en nog altijd raken veel mensen gewond. Over carbidschieten lijkt minder discussie te zijn. Hoe zit het nou eigenlijk met carbidschieten? Is het veiliger dan vuurwerk en wat zijn de regels voor carbidschieten?

De vuurwerkshow in Broeksterwâld - Foto: Omrop Fryslân, Timo Jepkema

Regelgeving

Het vuurwerkbesluit is geldig voor de zogenoemde pyrotechnische mengsels. Carbid valt daar echter niet onder. Dat betekent dat carbidschieten niet onder het vuurwerkbesluit valt. Landelijk is er dus geen specifieke wetgeving voor carbidschieten, alhoewel er wel zaken zijn rondom het carbidschieten die onder andere wetgeving vallen. Zo zijn de artikelen van de Wet Milieubeheer en bepalingen uit het Wetboek van Strafrecht van toepassing op het carbidschieten.

Op gemeentelijk niveau zijn er wel regels voor carbidschieten. Zo moeten mensen die carbid willen afschieten dit in de meeste gemeenten eerst melden. Bij de gemeente Súdwest-Fryslân moeten mensen die carbid willen schieten zich in alle gevallen twee weken van te voren melden bij de gemeente.

In veel gevallen moeten mensen een ontheffing aanvragen. In Noardeast-Fryslân is altijd toestemming van de gemeente nodig en in Eaststellingwerf hoeven mensen helemaal geen melding te maken bij de gemeente.

Carbidschieten in Ouwsterhaule aan de Heerewei - Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda

Carbidverbod?

De roep om een vuurwerkverbod wordt steeds luider. Over carbid heeft men het tot nu toe een stuk minder. Er raken bij carbidschieten echter ook mensen gewond. In 2009 kwam er zelfs een man om het leven bij het carbidschieten. Toch betekent een mogelijk vuurwerkverbod niet dat het ook wordt verboden.

Een aanpassing van het Vuurwerkbesluit heeft geen effect op het carbidschieten. Mocht de regering een einde willen maken aan carbidschieten, dan zouden ze dus nieuwe regels moeten opstellen of het schieten met carbid moeten toevoegen aan het Vuurwerkbesluit. Natuurlijk zouden ook de gemeenten regelgeving kunnen opstellen om het in de gemeente te verbieden.

Klachten

In de gemeente Súdwest-Fryslân hebben tijdens Oud en Nieuw kleine incidenten plaatsgevonden, van het carbidschieten op een locatie waar geen melding van was gemaakt, tot het gebruik van te grote bussen. Er waren zo'n 20 tot 25 aanvragen voor carbidschieten. Ook waren er meldingen van overlast vanwege het schieten buiten de vastgelegde tijden, en over het lawaai.

In de gemeente Noardeast-Fryslân en Dantumadiel zijn twee meldingen van klachten bij het carbidschieten geweest. Een ging over overlast en één had te maken met een vergunning die niet was aangevraagd.

Trefwoorden: 
carbid vuurwerk
(Advertentie)
(Advertentie)