Bewoners Nij Ylostins nog altijd in onzekerheid: "Onzekerheid sloopt de mensen"

08 jan 2020 - 09:40

De bewoners van ouderencomplex Nij Ylostins in IJlst weten nog altijd niet waar ze aan toe zijn. Eigenaar woningcorporatie Elkien wil het complex afbreken, maar daar zijn de bewoners fel op tegen. Actievoerder Joke Schilling vindt dat het proces veel te langzaam verloopt en dat de bewoners niet zo lang in het ongewisse kunnen worden gehouden.

Nij Ylostins, Drylts - Foto: Omrop Fryslân, René Koster

Elkien is van plan om nieuw te bouwen op de plek waar Nij Ylostins staat. Begin december liet het college van Súdwest-Fryslân echter weten de intentie hebben het complex aan te wijzen als gemeentelijk monument. Van sloop kan dan geen sprake zijn. Pas op 25 februari wordt duidelijk of het gebouw die status krijgt.

Maar dat duurt veel te lang, zegt Schilling. Er moet zo snel mogelijk een eind komen aan de onzekerheid waar de bewoners nu in leven. Schilling mocht dinsdagavond bij de Commissie Doarp, Stêd & Omkriten (DSO) inspreken uit naam van de bewoners. "De bewoners zitten al meer dan een jaar in onzekerheid. Dat doet wat met ze."

Joke Schilling aan het woord

Elkien gaat inmiddels door met de nieuwbouwplannen. Op 18 januari is hun tweede nieuwbouwbijeenkomst. "Dat willen de bewoners helemaal niet. Zij willen eerst weten of het een monument wordt. Als dat gebeurt, kan het gebouw vrij vlot worden opgeknapt." Die optie heeft de voorkeur onder de bewoners.

De raad kan zich volgens Schilling aardig inleven in de bezwaren. "De raad is best redelijk. Over het algemeen zijn de raadsleden best wel bereikbaar voor andere plannen."

Mogelijke oplossing

Schilling heeft de raad gewezen op een mogelijk oplossing, die vanuit de stad zelf komt. Dat plan houdt in dat Elkien in het voormalige gemeentehuis de zogenaamde pluszorg kan leveren. Dan kunnen de ouderen die net wat minder zorg nodig hebben naar Nij Ylostins. Dat bevordert de doorstroom in de stad: de jongeren kunnen dan huizen kopen van de ouderen.

(Advertentie)
(Advertentie)