Campagne tegen drugslabs in buitengebieden

08 jan 2020 - 08:01

Meld Misdaad Anoniem lanceert woensdag een campagne tegen drugslabs in buitengebieden in Fryslân. Lege loodsen en stallen zijn aantrekkelijk voor criminelen om drugs in te maken. Veel locaties liggen achteraf of op industriegebieden. Verhuurders zijn zich nog niet genoeg bewust van de risico's. Verdachte situaties kunnen bij de politie worden gemeld.

De campagne loopt in Fryslân, Groningen en Drenthe. Signalen kunnen anoniem doorgegeven worden op 0800-7000 of online in een beveiligde omgeving op 'meldmisdaad anoniem'.

Bedreiging richting getuigen of een zwijgcultuur binnen groepen zorgen ervoor dat misstanden onzichtbaar blijven. Het anonieme meldpunt kan helpen dat open te breken. De campagne wordt uitgevoerd in samenwerking met het RIEC Noord, het Openbaar Ministerie, de politie en elf gemeenten in Noord-Nederland. Dat zijn de gemeenten Noardeast-Fryslân, Dantumadiel, Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel in Fryslân en Delfzijl, Appingedam, Loppersum, Het Hogeland, Westerkwartier, Emmen en Coevorden in Groningen en Drenthe.

Drugscriminaliteit in het noorden

In de politie-eenheid Noord-Nederland kwamen in 2019 totaal 33 anonieme meldingen binnen over de productie van synthetische drugs, een stijging van 32% ten opzichte van het jaar 2018. Waarschijnlijk zijn er meer labs als dat er opgespoord worden. Om te voorkomen dat verhuurders op verborgen locaties verleid worden met grote sommen geld wordt er nu een tegenoffensief ingezet.

Burgemeester Oebele Brouwer van gemeente Achtkarspelen vindt het belangrijk dat mensen in het buitengebied zich bewust zijn van risico's en meldingsmogelijkheden.

"We willen voorkomen dat criminelen de veiligheid en het ondernemersklimaat in onze buitengebieden aantasten. Daarom waarschuwen we mensen voor de gevaren en brengen het anonieme meldpunt onder de aandacht. Het is belangrijk dat we drugslabs niet zien als alleen een probleem van de overheid," zegt Brouwer. "Een drugslab brengt zoveel ellende met zich mee voor de omgeving. Als we met zijn allen alert zijn op verdachte signalen, kunnen we heel veel ellende voorkomen."

Foto: Noardeast Fryslan

Oebele Brouwer over de campagne

Risico's van drugslab

Drugslabs zijn levensgevaarlijke chemische fabriekjes voor XTC en amfetaminen. Ze worden vaak in georganiseerd verband opgezet. Bij de verhuur van het pand, de opbouw van het lab en het verduisteren van afval zijn veel partijen betrokken. Omdat iedereen elkaar kent in een kleine georganiseerde groep gaat bepaald gedrag opvallen: het op- en aanrijden met auto's, bouwactiviteiten op vreemde tijdstippen of een onverklaarbaar uitgavenpatroon.

LTO Noord werkt ook mee aan de campagne. "Criminelen maken misbruik van goedwillende ondernemers. Over hun rug wordt veel geld verdiend. Mensen worden afhankelijk gemaakt of onder druk gezet, zo nodig met geweld. Daardoor kun je er niet zomaar mee stoppen."

Meld Misdaad Anoniem

Jaarlijks stuurt Meld Misdaad Anoniem 16.000 meldingen door naar de politie en andere partners, waarmee dagelijks zaken worden opgelost. Het meldpunt is onafhankelijk en dus geen politie.

(Advertentie)
(Advertentie)