Renovatie jachthaven Ameland pas over maanden van start

08 jan 2020 - 07:11

Een maan geleden werd het plan voor de nieuwe jachthaven bij Nes op Ameland teruggestuurd naar de tekentafel. Het bleek dat alle betrokken partijen niet genoeg waren gehoord en er was veel kritiek op het plan. In een extra raadsvergadering dinsdagavond is besloten de plannen nog even uit te stellen.

Foto: Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek

Een van de punten van kritiek is dat er te weinig ruimte zou zijn ingetekend voor de charterschepen. Er kwamen overleggen, een nieuw plan en college en raad dachten dat ze alle neuzen nu dezelfde kant op hadden. Dat bleek toch niet het geval. "We hadden eind december al het signaal afgegeven om een pas op de plaats te maken, om de partijen de gelegenheid te geven om met elkaar in gesprek te gaan", legt wethouder Theo Faber uit.

Door het uitstel is het maar de vraag of de uitvoering nog zal lukken voor het komende vaarseizoen. "Dinsdagavond is door de gemeenteraad de conclusie getrokken dat het dan zorgvuldiger is om na het komend vaarseizoen van start te gaan."

De tekening fan de jachthaven - Foto: Gemeente Amelân

Volgens Faber zou de jachthaven het gesprek moeten aangaan met de gebruikers, zoals de bruine vloot, de watersportvereniging en de havenmeesters. "Wij kunnen dat als gemeente faciliteren, maar het is aan hen om tot eenheid te komen." Paul Scheffer van de bruine vloot reageerde teleurgesteld, maar begrijpt dat er een goed overwogen besluit moet worden genomen.

Het geld zou niet een probleem zijn, zegt Faber. "Het geld is na het vaarseizoen ook beschikbaar. Als de uitvoering zich verplaatst naar het najaar, dan zijn de financiën daarbij niet in gevaar."

Politieke crisis

Wat ook meespeelt, is de politieke crisis waar nu sprake van is op het eiland: PvdA-voorzitter Tonnie Overdiep en PvdA-raadslid Irma Marinus stapten op vanwege een vertrouwenscrisis. "Er is gezegd: neem nu maar even extra tijd om dit zorgvuldig te doen. Dan gaan we nu als minderheidscollege gewoon verder." Na de nieuwe coalitievorming hoopt de raad weer een compleet bestuur te hebben.

Aan voorzitter Mosterman van 't Leije Gat, de stichting die de haven huurt van de gemeente, nu de taak om de verschillende partijen bij elkaar te krijgen. Hij houdt zich op de vlakte over wat de problemen nu precies zijn, het zou voornamelijk gaan om veiligheid en gebruikersgemak.

Wethouder Theo Faber over de jachthaven

(Advertentie)
(Advertentie)