Terschellinger festival Eilân gaat dit jaar niet door

Festival Eilân op Terschelling zal ook in 2020 niet doorgaan. Dat laat de gemeente Terschelling weten. De organisatie heeft nog geen vergunningaanvraag gedaan. Eerder wilde de festivalorganisatie dit jaar wel een editie en had daar ook al een datum voor uitgekozen.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Afgelopen jaar was er veel onduidelijkheid rondom de organisatie van het festival bij het Duinmeertje van Hee. Gemeente Terschelling deed er alles aan om het festival door te laten gaan. Podia, bars en drank waren al naar het festivalterrein gebracht, bands waren al geboekt en alle tickets waren verkocht, toen het festival op het laatste moment niet mocht doorgaan. De rechter zette een streep door de vergunning, nadat de bezwaarmakers van het festival, Stichting Ons Schellingerland, naar de rechter stapten.

Oerol

Voorlopig gaat het festival Oerol wel gewoon door. Siart Smit, directeur van Oerol, zegt zich hier geen zorgen om te maken. Het festival houdt zich altijd al bezig met het zo klein mogelijk houden van de zogenaamde ecologische voetafdruk.
Het enige wat er voor hen is veranderd, is dat het vergunningstraject veel lastiger en duurder is geworden. Voor eind januari zal de organisatie de drie nodige vergunningen aanvragen. Dit gaat in goed overleg met gemeente en provincie, zegt Smit.
De organisatie van het festival weet echter niet of er ook partijen bezwaar zullen aantekenen. Maar omdat ze het traject zo zorgvuldig hebben doorgelopen, verwachten ze dat niet.