Tennisser Arends: "De lucht in Canberra was de giftigste ter wereld"

Australië staat in brand en daar lijkt geen eind aan te komen. Door het weer, met temperaturen tot wel vijftig graden, de wind en aanhoudende droogte staan hulpverleners soms machteloos tegen de vlammen. Maar in Australië gaat het dagelijks leven ook gewoon door. Over anderhalve week moet de Australian Open van start gaan, een van de vier grootste tennistoernooien ter wereld. Een van de deelnemers is dubbelspecialist Sander Arends uit Leeuwarden.
© ANP
Arends reisde op 31 december naar Australië, om daar drie toernooien te spelen. Met het vliegtuig ging de tennisser naar Melbourne, om daarna met de auto 650 kilometer naar de hoofdstad Canberra te rijden voor het eerste toernooi. Maar Canberra ligt middenin het gebied met bosbranden.

Giftigste lucht ter wereld

"Onderweg zagen we dikke rookwolken en allerlei bermbranden", zo laat Arends vanuit Australië weten. "Toen we uiteindelijk in Canberra aankwamen en uitstapten, wisten we meteen dat het foute boel was. Het rook naar as. Er hing een hele giftige lucht. Je had ook verminderd zicht."
De lucht in Canberra was op dat moment de giftigste ter wereld. "Het werd ten strengste afgeraden om überhaupt naar buiten te gaan. Maar ook binnen in het hotel rook je de vieze lucht."
© ANP
De organisatie van het toernooi kan niet anders dan het toernooi verplaatsen. Het werd verplaatst naar de stad Bendigo, zo'n 600 kilometer verderop. "Hier is niet veel aan de hand, het is hier niet omringd door bossen. Wel is hier ook veel rook langsgekomen. Inmiddels is het iets opgehelderd. Daar zijn we blij mee."

"Hun trots staat in vuur en vlam"

Arends is zeer onder de indruk van de bosbranden en wat het met de mensen in Australië doet. "Het heeft een enorme impact op de mensen hier. Mensen zijn nog steeds heel vriendelijk en behulpzaam, maar het is hier hun land, hun trots dat in vuur en vlam staat."
Sander Arends vanuit Australië
Over anderhalve week moet de Australian Open beginnen in de stad Melbourne. Volgens de organisatie zijn er drie stadions waarvan het dak kan worden gesloten, waardoor de rook buiten blijft. Maar spelers die nu al trainen op de banen in Melbourne laat weten dat ze al na een uur problemen hadden met ademen.

Professionals

"Gezondheid is het allerbelangrijkste. Zowel voor de mensen hier maar ook voor ons als tennissers", zo zegt Arends op de vraag hoe hij naar het toernooi kijkt. "Op het moment dat wij een topprestatie moeten leveren in giftige lucht, dat kan niet goed zijn. Maar ik ga er vanuit ze op de Australian Open professionals hebben, die alles goed in de gaten houden. Maar de prioriteit ligt bij het onder controle krijgen van de bosbranden. Dat is veel belangrijker dan het toernooi zelf."