Kunstenaar Sjoerd de Vries (78) overleden

07 jan 2020 - 12:09

De Friese kunstschilder Sjoerd de Vries is dinsdag in zijn woonplaats Leeuwarden overleden. Hij werd 78 jaar. De Vries was in, maar ook buiten Fryslân voornamelijk bekend om zijn portretten.

sjoerd de vries

"Hij was een hele bijzondere kunstenaar, de enige in zijn soort", vertelt Susan van den Berg van Museum Belvédère. Ze is kenner van het werk van Sjoerd de Vries. "Hij heeft niet alleen portretten, maar ook stillevens en naakten gemaakt. De klassieke thema's binnen de kunstgeschiedenis hanteerde hij, maar hij gaf er een hele moderne expressie en techniek aan, een techniek die hij zelf had ontwikkeld."

Landelijk succes

Toch werd hij niet alleen gezien als Fries kunstenaar. "In 2016 hebben we een grote overzichtstentoonstelling van hem gehad bij ons in het museum. Toen zijn er veel bruiklenen van buiten de provincie getoond. Er zijn ook hele mooi tentoonstellingen geweest in onder andere Den Haag en Laren. Hij heeft echt triomfen gevierd", legt Van den Berg uit.

In 2016 maakte programmamaker Albert Jensma een portret over de markante kunstenaar:

Sjoerd de Vries werkte vanuit zijn atelier in De Muntflat in Heerenveen. Zijn handelsmerk was de gemengde techniek. De kunstenaar schilderde niet alleen met olieverf, maar bewerkte het kunstwerk ook met een mes. "Hij gebruikte gelaagd karton als basismateriaal en dat gaf hem de mogelijkheid om niet alleen op een drager te werken, maar ook echt erin. Het is een mengvorm tussen twee- en driedimensionaal. Het is heel bijzonder werk."

'Magisch laboratorium'

De laatste tijd ging het slecht met zijn zijn gezondheid, maar hij werkte consequent hard. "Dat typeerde hem. Hij was ook een man van vaste gewoontes." Hij ging iedere dag om half zeven 's ochtends naar Heerenveen, om na een dag werken rond zes uur weer naar Leeuwarden terug te keren. De schilder noemde zijn atelier zelfs zijn 'magisch laboratorium'.

Naast zijn (zelf-)portretten was het natuurlandschap van De Deelen ook een favoriet onderwerp van De Vries. Zijn werk is onder andere te zien in Museum Belvédère in Oranjewoud.

Foto: Omrop Fryslân

Afscheid

Aanstaande zaterdag is er gelegenheid om afscheid te nemen. Van 11.00 tot 14.00 uur is er een bijeenkomst in de hal van boekhandel Steven Sterk in Gorredijk. Bij leven liet Sjoerd weten dat hij niet wilde dat mensen bloemen meenamen. Hij zou liever hebben gezien dat er een bijdrage aan de Sjoerd de Vries-stichting werd gegeven.

Susan van den Berg over Sjoerd de Vries en zijn werk

Trefwoorden: 
kunstenaar Sjoerd de Vries
(Advertentie)
(Advertentie)