Dagvlinders hebben het moeilijk in Fryslân, volgend jaar nieuwe atlas

07 jan 2020 - 08:39

Dagvlinders hebben het de afgelopen jaren moeilijk in Fryslân. Naast dat het aantal insecten landelijk gezien de laatste twintig jaar met 75 procent is afgenomen, hebben de warme en droge zomers van de laatste twee jaar ook hun weerslag op de populaties gehad.

Foto: Omrop Fryslan, Remco de Vries

"Die twee trends maken dat het niet zo goed meer gaat met de dagvlinders", vertelt Siep Sinnema, voorzitter van de Vlinderwerkgroep Fryslân. Die werkgroep is sinds 2016 bezig met het maken van een nieuwe atlas van alle soorten dagvlinders in de provincie. Daarvoor worden die soorten nauwlettend in de gaten gehouden.

Ook aan de aantallen gewone vlinders kan worden opgemerkt dat ze last hebben van de droogte. "Iedereen kent de koolwitjes wel. Die hebben het ook erg slecht gedaan. Er waren veel minder dan in andere jaren. Maar er zijn ook enkele soorten die hebben geprofiteerd, zoals de distelvlinder. Die moet vanuit Zuid-Afrika komen en die heeft geprofiteerd van de zuidenwind. Maar dat is een uitzondering."

Voorzitter Siep Sinnema van de Vlinderwerkgroep Fryslân

De stand binnen Fryslân verschilt sterk, volgens Sinnema. "De meeste vlinders moeten het van bermen of natuurgebieden hebben. Op 'de klei' worden de bermen veel gemaaid. Er zijn steeds minder planten."

Veel uitdagingen

Het gaat wel langzaam maar zeker beter, met dat bermbeheer, ziet de voorzitter. Maar er blijven veel uitdagingen, zoals het extremere weer. "Dat kan funest zijn voor kwetsbare soorten."

De speciale atlas waar de Vlinderwerkgroep aan werkt, verschijnt waarschijnlijk net wat later, in 2021. De meeste gegevens zijn geregistreerd en er is ook een hoop door vrijwilligers online gedaan. Er wordt nu hard gewerkt aan het schrijven van de atlas.

Trefwoorden: 
vlinders atlas dagvlinders
(advertinsje)
(advertinsje)