'Interne vertrouwenscrisis' bij PvdA Ameland, voorzitter stapt op

05 jan 2020 - 20:07

Voorzitter Tonnie Overdiep is zondag per direct gestopt als voorzitter van de PvdA op Ameland. Hij stapt ook uit de politiek. Als reden geeft hij een interne vertrouwenscrisis, die is ontstaan doordat er informatie is gelekt uit het partijkader. "Het doet pijn", zegt Overdiep.

Foto: ANP

Overdiep was van 1990 tot 2014 raadslid voor de PvdA op het eiland en daarna bleef hij betrokken als lid van de schaduwfractie. Bovendien was hij dus voorzitter van de lokale PvdA-afdeling.

Zondag legde Overdiep zijn werk voor de PvdA neer, nadat duidelijk werd dat iemand van een kleine groep ingewijden uit de school had geklapt. Dat kwam later bij de pers terecht. Daarna werden er ook vragen gesteld, waarmee voor Overdiep het vertrouwen was gebroken.

'PvdA als coalitiepartij niet goed uit de verf'

Op 2 januari was er een spoedvergadering van de PvdA-werkgroep. Aanleiding zou zijn dat de PvdA zich niet goed zou profileren in de raad.

Irma Marinus deed het sinds 2012 goed in de oppositie, door op te komen voor mensen met een smalle beurs en omdat ze oog had voor de sociale aspecten van het gemeentelijke beleid. Maar nu zit de PvdA in de coalitie. En als fractievoorzitter van een coalitiepartij zou Marinus minder 'rood' uit de verf komen.

De spoedvergadering is donderdag niet helemaal afgerond. Maandagavond komen de PvdA'ers weer bijeen, maar daar is Tonnie Overdiep dus niet meer bij.

(Advertentie)
(Advertentie)