Sven Roes Nederlands kampioen shorttrack: "Vorig jaar streste ik nog, nu veel minder"

05 jan 2020 - 19:03

Toen Sven Roes zondagochtend wakker werd, had hij nooit gedacht dat hij later op die dag Nederlands kampioen shorttrack zou worden. "Dat het nu al zou gebeuren, had ik nooit gedacht", zei hij nadat hij de titel verrassend pakte. "Een heel mooie titel, ik ben er heel trots op."

Sven Roes over zijn titel:

De 20-jarige Gytsjerker had zichzelf als doel gesteld om de 1.500 meter te winnen. "Dat is mij ook gelukt. Daarop heb ik mijn visitekaartje afgegeven. De 500 meter ging ik niet naar de finale, maar op de 1000 meter heb ik mooi zilver gepakt. Dus ik heb de basis gelegd op de langere afstanden."

Ik ben ontspannen gebleven, relaxed.

Sven Roes

Roes ging in de Leeuwarder Elfstedenhal als klassementsleider naar de superfinale over 3000 meter. Daarin was de tweede plaats voldoende. "Ik ben ontspannen gebleven, relaxed. Vorig jaar streste ik nog heel erg, maar dit jaar veel minder."

Een jaar geleden werd Roes al derde op het NK, maar hij kwam daarna niet bij de nationale trainingsselectie. Na overleg bleef hij bij zijn eigen ploeg. "Samen hebben we besloten dat ik nog een jaartje in m'n techniek moest investeren. Achteraf is dat een goede keuze geweest. Nu zou ik wel de volgende stap willen en kunnen maken. Vorig jaar was het een jaartje te vroeg, maar nu ben ik er wel klaar voor."

Rap en shorttrack

Roes legt zich niet alleen toe op het shorttrack: met shorttrackvriend Steyn Land rapt hij onder de naam Broezn. "We hebben een eigen YouTube-kanaal", lacht Roes. "Gewoon, omdat we het leuk vinden. En in de zomer hebben we veel tijd. Dylan Hoogerwerf heeft voor ons een beat gemaakt, daarop rappen wij. We hebben veel goede reacties gekregen."

Als hij moet kiezen tussen shorttrack en muziek, dan weet Roes het wel: "Dan toch maar shorttrack."

Schulting met overmacht

Suzanne Schulting pakte met overmacht de titel bij de vrouwen. Ze won de 500, 1000 en 1500 meter. Zo was ze al voor de superfinale zeker van de titel. In die superfinale ging ze onderuit, maar de titel was dus al binnen. "Dat is natuurlijk jammer, maar het was een ongelukkige samenloop van omstandigheden."

Suzanne Schulting over haar titel:

Verder was ze ontzettend tevreden: "Ik voelde me heel goed, ik heb heel lekker gereden." Schulting heeft ook niets serieus overgehouden aan de valpartij in de superfinale.

Het is de bedoeling dat Schulting de komende maanden nog sterker wordt. "Ik heb niet hier gepiekt. We gaan nu de puntjes op de i zetten richting het EK. De bondscoach Jeroen Otter weet me altijd op tijd klaar te stomen."

Breeuwsma naar het EK

Daan Breeuwsma werd tweede op het NK. Daarmee is hij zeker van deelname aan het Europees kampioenschap in Hongarij. De Akkrumer was in duel met Dylan Hoogerwerf. De beste van die twee over de 500, 1000 en 1500 meter zou zich naast Itzhak de Laat plaatsen voor het EK. "Ik moest de 1000 meter winnen. Ik ben wel heel blij dat dat gelukt is."

Daan Breeuwsma:

In de strijd om de nationale titel moest Breeuwsma Sven Roes voor laten gaan. "Die jongen was dit weekend heel goed, hij heeft het verdiend. Je moet constant zijn, en dat was hij."

Hoe goed wordt Roes?

Nog niemand weet hoe goed Roes uiteindelijk kan worden, ook Breeuwsma niet. "Hij is vooral heel goed op de langere afstanden. Hij wacht heel lang en gaat dan buitenom. Op wereldbekerniveau is het wel heel anders. Maar hij heeft het dit weekend perfect gedaan."

Nu klaarmaken voor het EK, dat eind januari wordt gehouden. "Ik ben daar normaal gesproken dan hier. Maar ik zit lekker in mijn vel, dat is het belangrijkste."

(advertinsje)
(advertinsje)