Eerste Elfstedenwinnares in sportdocumentaire, met dank aan Friese beelden

05 jan 2020 - 21:58

In het NTR-programma Andere tijden Sport is zondag aandacht voor Lenie van der Hoorn-Langelaan. Zij kwam op 21 februari 1985 als eerste vrouw over de finish in de Elfstedentocht, enige tijd na Evert van Benthem. Er was destijds niet veel aandacht voor haar prestatie, beelden zijn er amper gemaakt. Het was echter bijzonder, want het was voor het eerst dat vrouwen mochten deelnamen aan de tocht.

Lenie van der Hoorn-Langelaan in Bartlehiem - Foto: Andere Tijden Sport

In september deed het televisieprogramma een oproep: er waren geen professionele videobeelden van haar gemaakt. "Ik zeg het met het schaamrood op de kaken, maar de NOS heeft geen oog gehad voor de vrouwen tijdens die Elfstedentocht", zei Kees Jongkind van Andere Tijden Sport eerder. Het was een onzichtbare winnares.

Amateurbeelden ontdekt in Fryslân

Daarom heeft ook Omrop Fryslân de vraag gesteld wie er nog beelden heeft van een schaatsende Lenie van der Hoorn. In oktober maakte het Fries Film Archief bekend dat er twee fragmenten uit amateurfilms zijn ontdekt. Ze zijn geschoten na de finish, waarvan een dat zij haar stempel heelt op de Bonkevaart in Leeuwarden.

Opgetogen

Ook bij het archief in Leeuwarden waren ze opgetogen dat er toch nog wat videomateriaal bleek te zijn. "Met name door dat stempelbeeld, en dat zij in de armen van haar trainer of man valt. Erg bijzonder," zei Syds Wiersma van het Fries Film Archief.

De uitzending van Andere Tijden Sport is zondag om 22.10 op NPO1 te zien.

Lenie na de finish - Foto: Fries Film Archief
(advertinsje)
(advertinsje)