Irene Schouten in eindsprint marathon weer te snel voor Groenewoud

04 jan 2020 - 20:44

Marijke Groenewoud uit Hallum is zaterdagavond tweede geworden bij de marathon in Thialf in Heerenveen. In de eindsprint was, net als op nieuwjaarsdag in Enschede, Irene Schouten te snel. De Italiaanse Francesca Lollobrigida werd derde.

Marijke Groenewoud

De eerste demarrage van de wedstrijd was van Ineke Dedden uit Heerenveen. Ze probeerde om alleen weg te komen en pakte een gat van tien seconden op het peloton. Favoriet Irene Schouten reed het gat echter al snel weer dicht.

Met nog 30 rondes te gaan kreeg Pien Keulstra een gaatje op het peloton maar opnieuw was het de ploeg Royal A-ware, ditmaal met Carien Kleibeuker uit Heerenveen, die de voorsprong dichtreed.

Kleibeuker op dreeg

Even later probeerde Kleibeuker met vijf anderen weg te komen, maar ook die poging werd in de kiem gesmoord door het peloton

De laatste serieuze poging om de wedstrijd niet in een massasprint te laten eindigen kwam van Jade van der Molen. Ze pakte bijna een halve ronde maar met nog acht rondes te gaan werd ook zij terggepakt door Kleibeuker en dus was een eindsprint niet te voorkomen.

Eindsprint

Groenewoud zat in de laatste ronde goed gepositioneerd maar ze kon in de sprint de machtige klappen van Schouten niet bijhouden. Op het laatste rechte stuk ging ze de andere topfavoriet, Lollobrigida, nog wel voorbij.

Klassement

Door haar tweede plaats staat Groenewoud nu vijfde in het klassement. Daarmee is ze de beste Friezin. Groenewoud gaat ook aan de leiding in het jongerenklassement.

Foto: Orange Pictures

Manon Kamminga, die op nieuwjaarsdag nog derde werd op het NK in Enschede, stond zaterdagavond niet aan de start. De schaatsster uit Heerenveen meldde haar af wegens ziekte.

(Advertentie)
(Advertentie)