Glossy voor 85 jaar oude Vereniging Grouwster Watersport (GWS)

Vereniging Grouwster Watersport (GWS) heeft ter ere van het 85-jarig jubileum eenmalig een glossy uitgebracht. De glossy is gemaakt om vast te leggen hoe de vereniging er nu uitziet en om terug te kijken op hoe het vroeger was.
© Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Tegenwoordig is de vereniging met name bekend om de schouwen, waar ze een eigen klasse in het wedstrijdzeilen mee hebben. De vereniging houdt zelf de wedstrijden en hoeft daarvoor geen verantwoording af te leggen aan het watersportverbond. De enige andere klasse die op deze wijze bestaat, is de IFKS.

Ligplaatsen in Grou

Verder heeft de vereniging ook een haven met 200 ligplaatsen in Grou. Dat was in 1935 ook de reden om de vereniging op te richten. Destijds werden de schouwen gebruikt door bijvoorbeeld de bakker en de postbezorger om hun goederen rond te brengen. Deze mensen hadden veelal geen ruimte aan huis voor zo'n boot, dus bestond er de behoefte aan een vereniging. De haven die daar uit kwam is dus uitgegroeid tot een grote haven, die nog altijd in verenigingshanden is.

31 mei feest

Nu, 85 jaar later doet de vereniging het met meer dan 500 leden nog altijd goed. De glossy werd gepresenteerd op de nieuwjaarsbijeenkomst, maar het echte feest wordt op 31 mei gehouden. Naast de onmisbare zeilwedstrijden is er ook een puzzeltocht op het water en vaart er een rondvaartboot rond.
Voorzitter van de GWS-jubileumcommissie, Corrie van Hilten