Berger over ravage kettingbotsingen oudjaarsnacht: "Niet normaal, zo druk"

03 jan 2020 - 19:22

Bergingsbedrijven zijn nog steeds druk bezig met alle auto's die betrokken waren bij de diverse kettingbotsingen tijdens de oudjaarsnacht op de A32 en de A7. In dichte mist botsten tientallen auto's op elkaar en een vrouw uit Dokkum kwam om het leven op de snelweg bij Akkrum. Om alle auto's te bergen, hielpen verschillende bedrijven uit Sneek, Leeuwarden en Heerenveen.

Abnormaal druk

Bij een van die bedrijven, Hof in Heerenveen, staat eigenaar Jakob Hof nog tussen de autowrakken. Hij had zijn terrein vol staan met auto's. Volgens hem was het oudjaarsnacht abnormaal druk. Ze hebben 's nachts tot vijf uur doorgewerkt. "Niet normaal, zo druk. De aantallen en de mist maakten het moeilijk om te werken", zegt Hof.

Omdat ze ook de weg op moeten wanneer het eigenlijk onverantwoord is, letten ze bij het bergingsbedrijf extra goed op de veiligheid. "Ja, wat moet ik daar van zeggen", verzucht Hof op de vraag hoe het is om zo te werken. "Je drukt iedere werknemer op het hart om extra voorzichtig te zijn. Rijd rustig en pas je snelheid aan."

Werk is anders dan anders

Op de plaats van het ongeluk was het werk anders dan anders. Gewoonweg kunnen de bergers met de bestuurders de schade afhandelen en hen uitleggen wat ze moeten doen. Nu moest de politie eerst alles op orde brengen, om een beeld te krijgen wat er nu precies was gebeurd. "Dan heb je eerst niet zoveel te doen en sta je te kijken tot zij klaar zijn. Dat maakte deze situatie wel uniek."

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Onherkenbaar

Dat de situatie uniek was, blijkt wel uit een rondleiding bij het bedrijf van Hof. Achter een hek staan verscheidene auto's die bij de botsingen betrokken waren. Een Mini, Audi en VW zijn volledig onherkenbaar worden door de impact. "Bij de Mini zie je dat die tussen twee andere auto's in heeft gezeten, want er is voor en achter ook schade." Een kleine Peugeot daarnaast heeft dezelfde schade. "Hier ligt de voorkant er ook uit, maar gelukkig is er bij de bestuurderskant niks aan de hand", aldus Hof terwijl hij langs de auto loopt.

Verslaggever Willem Vermeltfoort nam een kijkje bij bergingsbedrijf Hof in Heerenveen

Eigenaars

Alle auto's op het terrein van het bergingsbedrijf hebben natuurlijk een eigenaar. Om die te vinden is lastig, maar daar zijn ze bij Hof druk mee bezig. "Je bent met de politie in contact om alle auto's weer bij de rechtmatige eigenaar te krijgen."

Van de vijftig auto's die de afgelopen dagen zijn binnengebracht, zijn bijna alle eigenaars gevonden. "Ik krijg zojuist zelfs een telefoontje dat we bij de laatste auto ook een eigenaar gevonden hebben. Dus ons werk zit er nu op", zegt Hof terwijl hij met een heftruck de laatste auto op de bergingswagen tilt.

Trefwoorden: 
A7 Akkrum A32 schade kettingbotsing
(advertinsje)
(advertinsje)