Boerenactiegroepen krijgen dreigbrief: frontvrouwen gaan er anders mee om

03 jan 2020 - 11:07

Actiegroepen Farmers Defence Force, Agractie en Belangen Agrarysk Fryslân hebben aan anonieme brief ontvangen waar naar hun zeggen bedreigingen en een ultimatum in staan. "Als jullie niet inbinden, wordt elke boerderij in Nederland in 2020 een potentieel doelwit voor sabotage en zelfs brandstichting. Dan mobiliseren wij onze netwerken," staat in de brief aan de boerenclubs.

De brief is ondertekend met vier afkortingen: MTV, ER, EM en DBF. Die zouden staan voor bepaalde netwerken. De boerenactiegroepen roepen boeren op waakzaam te zijn. Stichting Belangen Agrarysk Fryslân zegt aangifte te hebben gedaan.

In het document staat dat de boeren met hun trekkers 'heil zoeken' in 'puur terroristische acties.' De overheid zou er niets aan doen, maar volgens de schrijvers is de grens volgens hen nu bereikt. "Wij gaan jullie arrogantie, ontkenning, onwil en terreur niet met lede ogen aanzien."

De brief - Foto: Agractie

Op 24 december ontvangen

De brief is al op 24 december bezorgd bij de partijen. Zo ook bij Farmers Defence Force, waar Jitty van der Werf uit Hitzum destijds in het bestuur zat. Zij is later uit Farmers Defence Force gestapt en heeft Belangen Agrarysk Fryslân opgezet. In de afbeelding van de brief zijn diverse regels doorgehaald. Volgens Sieta van Keimpema zou hier schokkend taalgebruik staan.

Frontvrouwen denken er anders over

Sieta van Keimpema uit Nes heeft als frontvrouw van Farmers Defence Force besloten geen aangifte te doen. Volgens haar is er goed contact met de politie en wil ze het daar ook graag bij laten. Het naar buiten brengen zou alleen maar meer ophef en problemen veroorzaken. Ze wil geen olie op het vuur gooien.

Jitty van der Werf denkt er echter anders over. Zij neemt de brief dermate serieus dat ze wel aangifte heeft gedaan, uit naam van alle boeren. Ook op advies van de officier van justitie, waar ze mee gesproken heeft.

Verslaggever Gerrit de Boer sprak met Jitty van der Werf en Sieta van Keimpema

(advertinsje)
(advertinsje)