Veertig mensen ruimen afval op op zandplaat tussen Ameland en Schiermonnikoog

Op de koude, winderige en onherbergzame zandplaat Het Rif tussen Ameland en Schiermonnikoog staan veertig mensen stil bij de containerramp met de MSC Zoe, die donderdag een jaar geleden is. Dat schrijft RTV Noord. De mensen doen mee aan de expeditie Rif Clean Up van het zeehondencentrum in Pieterburen.
RTV Noord maakte een reportage over de expeditie op de zandplaat:
Fjirtich minsken op sânplaat
"Het is een jaar geleden dat er allerlei troep ons Werelderfgoed binnenspoelde", zegt Sander van Dijk van het zeehondencentrum. "Daar willen we bij stil staan."
"Dit zijn mensen die vorig jaar ook hebben meegeholpen met opruimen", vervolgt hij. "Het leek ons mooi om op een positieve manier stil te staan bij deze dag en hen uit te nodigen om te kijken hoe het hier een jaar later is."

Kleine oogst

Het doel van de expeditie op Het Rif is ook om afval in te zamelen. Maar daar is er donderdag niet zoveel van, dus de afvalzakken blijven voor een groot deel leeg: slechts wat ballonnen, een plastic bakje en een kunststof draad.
De expeditie van Het Rif © RTV Noord, Steven Radersma

Verborgen afval

Fred Drenth is een van de deelnemers aan de expeditie. Hij denkt dat veel afval verborgen is: "Het kan zijn dat het 20, 30 centimeter onder het zand gestoven is. Dan vind je het misschien terug over een half jaar, of over een jaar, of vijf jaar."
Annelies de Heer ziet een groot verschil met januari 2019: "Een jaar geleden zag het er hier heel anders uit, toen lag het bezaaid, je wist niet waar je moest beginnen."

Granulaat

Sander van Dijk van het zeehondencentrum zegt dat het probleem nog niet voorbij is: "Er zijn enorme hoeveelheden van de plastic korrels, van dat granulaat in zee terechtgekomen. Het kan zijn dan we vandaag geen grote stukken afval vinden, maar dat granulaat betekent nog jaren van ellende voor dit gebied."

800.000 kilo

Kunstenaarscollectief Gejut heeft in opdracht van Stichting De Noordzee een kunstwerk gemaakt van het afval dat op de stranden is aangespoeld. Het kunstwerk moet ervoor zorgen dat mensen afval op blijven ruimen.
Keunstwurk De golf fan keunstnerskollektyf Gejut © Bas Losekoot / Gejut