Burgemeester Buma: Oud en Nieuw te beheersen, maar elke schade is teveel

02 jan 2020 - 17:27

Met Oud en Nieuw is er in Nederland voor ruim 15 miljoen aan schade aangericht, dat blijkt uit een schatting van het Verbond van Verzekeraars. Volgens burgemeester Sybrand Buma gaat het in de gemeente Leeuwarden om duizenden euro's: "We weten dat de schade aan de gemeenschapsgoederen zo tussen de 5.000 en de 7.000 euro zit, maar er is natuurlijk meer schade geweest. Zo zijn er in de gemeente ook een aantal bushokjes vernield."

Burgemeester Sybrand Buma - Foto: ANP

Het voorlopige schadebedrag is niet hoger dan eerdere jaren. "Sterker nog: in het verleden is het wel hoger geweest. Maar tegelijkertijd is iedere vernieling er een te veel. Je hoort met Oud en Nieuw niet te vernielen, het moet een mooi feest zijn," geeft burgemeester Buma aan. "Dit zijn kosten die we met z'n allen betalen."

Beheersbaar

Toch had de politie de avond wel onder controle, meent Buma. "Het was een nacht die vanuit politie-ogen gezien beheersbaar was. Maar tegelijkertijd betekende het nog steeds de ene melding na de andere van overlast, vechtpartijtjes, kleine brandjes. Het blijft een nacht waarin veel te veel politie-inzet nodig is. Maar de professionaliteit van de politie helpt ook om escalatie te voorkomen. Dus het was beheersbaar, maar normaal was het niet."

Onder invloed

Buma haalt fel uit naar mensen onder invloed van alcohol en drugs die voor vernielingen hebben gezorgd. "We moeten kijken wat we kunnen doen om dat de minimaliseren. Op zo'n avond zijn mensen soms volledig dronken en van de wereld. Het begint erbij dat je jezelf of onderling als groep elkaar in de hand houdt. Overal waar vernielingen zijn, zijn mensen die vernielingen plegen. En mensen doen dat nogal eens onder invloed van alcohol of drugs. Vooral de alcohol op oudejaarsnacht is fenomenaal, dat moet toch minder kunnen. Uiteindelijk is het toch bedoeld als een mooi feest."

Probleem in heel Fryslân

De burgemeester benadrukt wel dat vernielingen niet enkel in Leeuwarden spelen. "Ik denk dat het ook belangrijk is om over de hele provincie te kijken wat men kan doen. Hoe meer we gezamenlijk beleid hebben, hoe beter het is. Het is echt niet zo dat vernielingen in óf de stad óf de dorpen zijn, de meldingen komen overal vandaan. We moeten gezamenlijk kijken wat we kunnen doen. Iedereen heeft de problemen rond Oud en Nieuw, dat houdt niet bij gemeentegrenzen op. In de eerste plaats is het aan de politie om te handhaven, maar we kunnen natuurlijk altijd van elkaar leren."

Buma brandt zijn handen niet aan vuurwerkverbod

Toch is het in onze provincie wel rustiger dan op sommige andere plaatsen in het land. "Ik merk wel dat in Fryslân ten opzichte van andere delen van het land het relatief goed gegaan is." Hij wil zijn vingers niet branden aan het voor of tegen een vuurwerkverbod zijn. "Ik begrijp het heel goed, tegelijkertijd is het wat mij betreft een landelijke discussie. Ik heb het tot vorig jaar van dichtbij meegemaakt en ik weet ook hoe er allerlei belangen zijn. Er zijn mensen die geen vuurwerk willen en er zijn mensen die wel vuurwerk willen en er ook heel zorgvuldig mee om gaan. Dat is aan Den Haag, het gaat erom hoe wij er binnen de regels van nu lokaal goed mee om gaan."

Burgemeester Sybrand Buma over de jaarwisseling

(advertinsje)
(advertinsje)