Woonzorgondersteuners kunnen aan de slag bij Noorderbreedte in Leeuwarden

Een groep van zestig nieuwe medewerkers begint volgende week bij Noorderbreedte in Leeuwarden aan de opleiding tot woonzorgondersteuner. De zorginstantie werkt hiervoor samen met de school ROC Friese Poort en de gemeente Leeuwarden.
© Noorderbreedte
De deelnemers doen de cursus 'Samen een huishouding runnen'. Na de opleiding kunnen ze het zorgpersoneel bijstaan bij het huishouden en de bewoners helpen met dagelijkse zaken, zoals huishoudelijke klusjes, het eten en het lezen van de krant. Zo komt er meer aandacht voor de bewoners en zorgen ze voor een waardevolle dag.

Vraag

"Er is veel vraag naar," geeft jobcoach Wiepie de Boer aan. "Deze werknemers zijn bij ons werkzaam op de huiskamer, daar geven ze rust en aandacht aan de bewoners. Ze doen activiteiten: een krantje lezen, een blokje om, zingen. Onze verzorgers komen er niet meer aan toe, zij zijn al druk met wassen, aankleden en andere zaken. Deze nieuwe medewerkers zijn er met name voor het welzijn."
Het geld voor de opleiding komt van het ministerie van Volksgezondheid. Een deel van de beschikbare opleidingsplekken wordt ingevuld in samenwerking met de gemeente Leeuwarden en is voor mensen die een uitkering krijgen.

Plaatsing

De Boer: "Volgens mij hebben ruim 110 een plek gekregen. Daarom willen wij beginnen met een tweede groep. De 60 die nu beginnen kunnen we ook allemaal plaatsen. wij hebben 6 en 7 januari kennismakingsdagen en 8 en 9 januari beginnen ze op de werkvloer. Daarnaast hebben ze nog vier dagen les op De Friese Poort. Daar begint de eerste groep in januari mee. Na drie maanden krijgen ze een certificaat en dan hebben ze kans op een jaarcontract."
Voor de functie van woonzorgondersteuner is geen vooropleiding noodzakelijk, maar betrokkenheid bij zorg en ouderen is wel belangrijk.
Jobcoach Wiepie de Boer