2.500 mensen bij stille tocht voor Roan Brilstra: "Je moet hierbij zijn"

Zo'n 2.500 mensen hebben woensdagavond meegelopen in de stille tocht in Drachten voor de 16-jarige Roan Brilstra. Hij is het slachtoffer van een steekincident op 22 december in Drachten. Afgelopen maandag overleed Roan in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.
Stille tocht3
Voorop liepen leeftijdsgenoten van Roan met een spandoek, met daarop de tekst 'Lieve Roan, je hebt je bewezen! Je bent een echte soldaat, een echte vechter. Maar helaas de strijd verloren. Stop zinloos geweld'.
De gemeente schatte eerst in dat er tussen de 500 en 1.000 mensen meeliepen. Later verklaarde burgemeester Rijpstra dat het er zo'n 2.500 waren.
Tussen de 500 en 1000 mensen zijn op de been © ProNews
De stille tocht is begonnen bij het Sportcentrum Drachten. De tocht ging langs het huis van Roan en eindigt op de hoek van de Zuidkade en de Drift, bij café Pietje Bel. Dat is het café waar Roan werd neergestoken. Al dagenlang leggen mensen bloemen bij het café voor Roan.
Ook burgemeester Jan Rijpstra van Smallingerland liep mei. "Je moet je voorstellen dat de gevoelens enorm zijn, enorm verdriet, maar ook het gevoel van wraak, van: jongens, wat is hier gebeurd?", zei hij tegen de NOS. "Dat wil ik echt deëscaleren. We zijn bezig om het verdriet van mensen te verwerken. Het recht in eigen hand nemen, dat is iets wat wij niet willen."
Reacties van mensen die met de tocht meeliepen:
Reaksjes stille tocht
De aanleiding voor de steekpartij is nog steeds niet duidelijk. De verdachten, twee jongens van 14 en 15 jaar, zitten vast. De stille tocht wordt georganiseerd door familie en vrienden van Roan.