Groenewoud en Kamminga op podium bij NK, Schouten wint en evenaart Keulen-Deelstra

01 jan 2020 - 17:09

De Friese marathonschaatssters hebben op het NK marathon in Enschede net niet kunnen stunten: de titel ging, zoals verwacht, voor de vijfde keer naar Irene Schouten. Zij versloeg de Friezinnen Marijke Groenewoud en Manon Kamminga in de sprint.

Maratongearfetting

Vroeg in de wedstrijd was er een kopgroepje van vier, met daarin twee Friezinnen: Merel Bosma en Marijke Groenewoud. Zij lieten zich terugzakken en ook de rest van het groepje hield de voorsprong niet vast.

Kleibeuker haalt kopgroepen terug

Daarna ontstond een grotere kopgroep: zeven schaatssters pakten een redelijke voorsprong. Yvonne Nauta zat er ook bij. Maar de ploeg Royal A-ware van topfavoriet Irene Schouten controleerde alles. Schoutens ploeggenoot Carien Kleibeuker liet het verschil niet groot worden. De ploeg wilde graag een massastart, want daarop is Schouten al seizoenen lang de sterkste.

Na zeventig van de honderd rondjes was de kopgroep weer bijgehaald. En er kwamen meer aanvallen, maar steeds gold hetzelfde: alle aanvallen waren na een paar rondjes geneutraliseerd, grotendeels door toedoen van Kleibeuker.

Marijke Groenewoud na afloop:

Marijke Groenewoud

Schouten verzilvert ideale positie

In de laatste tien rondjes zat het hele peloton bij elkaar. Schouten zat in ideale positie en die verzilverde ze ook. In de eindsprint nam ze al snel een voorsprong op Groenewoud en Kamminga. Dat waren de enige twee die nog een beetje in de buurt van Schouten konden blijven, maar ze kwamen er niet meer voorbij.

Marijke Groenewoud en Manon Kamminga finishen achter Irene Schouten - Foto: www.orange-pictures.nl

Met haar vijfde nationale titel evenaart de 27-jarige Schouten op gelijke hoogte met Atje Keulen-Deelstra. Ze werd in 1975, 1976, 1977, 1978 en 1980 kampioen op de marathon.

Manon Kamminga over de wedstrijd:

Manon Kamminga

(Advertentie)
(Advertentie)