'Cliffs of Moher' terug op nummer één in de Fryske top 100

31 des 2019 - 17:55

Het nummer 'Cliffs of Moher' van troubadour Gurbe Douwstra staat dit jaar weer op nummer één in de Fryske top 100. Vorig jaar was Oele Plop nog de verrassende lijstaanvoerder met "Ik wie smoar".

Het nummer van Gurbe Douwstra stond al acht keer eerder op één. Op twee staat 'Marije Maria' van Reboelje en de top drie wordt compleet gemaakt met 'In nije dei' van De Kast (live). Oele Plop kwam dit jaar niet verder dan plek 21. In totaal werden dit jaar 41.125 stemmen uitgebracht op de Fryske Top 100. De volledige lijst is te vinden op Frysketop100.nl.

'Waardering voor je werk'

Gurbe Douwstra was blij dat hij opnieuw op nummer één staat. "Ik vind het echt heel bijzonder. In het begin had ik zoiets van 'ik ben niet iemand van lijstjes en muziekwedstrijden', maar dit is natuurlijk wel een waardering voor het werk dat je doet. Als het publiek dat allemaal op deze manier waardeert, daarmee ben ik erg blij."

Nadat vorig jaar Oele Plop de lijst aanvoerde, wist Douwstra niet of hij op de hoogste plaats terug zou komen. "Ik had er geen enkele verwachting van. Er zijn veel mooie andere Friese nummers, ook veel nieuwen. Op een bepaald moment denk je: het zal wel eens uitgewerkt zijn en er zijn veel nummers die het verdienen zo hoog te komen, dus ik het er helemaal geen verwachting van. Wij zaten hier ook heel erg in spanning, in de kroeg, of het zou lukken."

Nieuw online muziekkanaal voor Friestalige muziek

In de uitzending van de Fryske Top 100 op oudjaarsdag lanceerde Omrop Fryslân een nieuw online muziekkanaal voor Friestalige muziek: 'Alles Frysk'. Op het online kanaal is 24 uur per dag muziek van Friese artiesten te horen. Van De Hûnekop, Piter Wilkens en Griet Wiersma tot De Kast en The Bounty Hunters.

Wim Brons is de stem van 'Alles Frysk' en een van de redacteuren die de muziek voor het kanaal uitzoekt. "Als je behoefte hebt aan Friestalige muziek, zonder nieuws of een presentator, dan moet je lekker 'Alles Frysk' opzetten. We hebben de keuze uit zo'n tweeduizend titels. Natuurlijk komen de hits die ook in de Fryske Top 100 staan voorbij, maar ook nummers die wat minder vaak te horen zijn. Frieser wordt het niet!"

Lekkerste oliebol

Luisteraars van Omrop Fryslân konden op oudjaarsdag naar de studio komen met hun oliebollen. Topchef Reitse Spanninga was de juryvoorzitter die moest kijken wie de lekkerste oliebol gemaakt had. De winst ging naar Andries Wiersma uit Wommels.

(advertinsje)
(advertinsje)