Op plantenjacht in Zuidwest-Fryslân: zoeken naar de winterbloeiers

30 des 2019 - 19:48

Op zes verschillende locaties in Zuidwest-Fryslân is er maandag gezocht naar planten, binnen de 'Floron Eindejaars Plantenjacht.' Deze stichting doet onderzoek naar wilde planten, met dit inventarisatieproject probeert men uit te vinden welke planten er bloeien in de winter, waar deze planten voorkomen, hoeveel het er zijn en of de aantallen toe- of afnemen. Dat doen zij omdat er minder kennis is over planten in de winter.

Foto: Omrop Fryslân, René Koster

In Oudemirdum legde Baukje Miedema als coördinator van de lokale plantenwerkgroep van IVN Natuureducatie nogmaals uit wat er wordt gedaan: "Wij zijn met een actie van Floron bezig om winterbloeiers in beeld te krijgen. Wat wij doen is bij begroeiing langs lopen om te zien welke bloemen er op dit moment bloeien." Zo ontdekt ze met Ria Brouwer een melkdistel in het dorp.

Verslaggever René Kosten met Baukje Miedema en Ria Brouwer van IVN Natuureducatie

"Het was er prachtig weer voor, het was een mooi evenement. Er is een mooi overzicht gemaakt van hoe het er voor staat met de bloeiende planten in het zuidwesten van Fryslân," zegt Ruud Oudega. "Het doel van de plantenjacht is om te zien hoe het ervoor staat als de planten op hun minst zijn. Dat krijg je misschien nog wel een beter beeld dan als er veel te veel bij mooi weer in bloei staan."

Registratie

De echte resultaten moeten nog naar voren komen uit het onderzoek van Floron. "Ik kan niet zeggen wat de trend is, dat is nog wat ingewikkeld. Wij waren met meer dan 30 mensen op pad en er zijn ruim 160 planten geregistreerd. Dat is zo'n 21 op iedere locatie. Dat is echt nog wel wat, want er bloeien natuurlijk niet veel in de winter. Het gaat om zo'n 60 soorten," legt Oudega uit.

Laatbloeiers

Hij geeft aan: "De top 10 blijft wel wat hetzelfde, bijvoorbeeld de madeliefjes, paardenbloemen, straatgras, dovenetel, hoornbloem. Er zijn nóg bloeiende planten, maar ook ál bloeiende planten zoals vroegelingen."

Ruud Oudega over de uitkomsten van de inventarisatie

Foto: Omrop Fryslân, René Koster
(advertinsje)
(advertinsje)