Bekijk hier de kaart: Waar wordt er in Fryslân met carbid geschoten?

Op veel plekken in Fryslân zijn er ook dit jaar weer meer dan 200 vergunningen afgegeven voor het carbidschieten. Op de kaart hieronder kun je zien welke dat zijn.
Wêr wurdt dit jier karbidsketten yn Fryslân?
In de meeste gemeenten moet je zelf een vergunning aanvragen om met carbid te mogen schieten. Maar er zijn uitzonderingen. Zo zijn er op Ameland vijf aangewezen locaties. Daar mogen mensen carbidschieten, als ze zich aan de voorschriften houden.
Op Vlieland heb je ook geen vergunning nodig, maar daar zijn geen aangewezen locaties. Op het eiland zijn weinig geschikte plekken, laat de gemeente weten. Bovendien zijn de meeste geschikte plekken van Staatsbosbeheer, en daar moet dan apart toestemming gevraagd worden
In Ooststellingwerf is er geen vergunning of melding nodig. Er zijn nooit problemen geweest rond het carbidschieten in de gemeente, maar er rijden wel boa's rond om te controleren of de schieters zich aan de voorschriften houden.

Sels sjitte?

Ga je zelf carbidschieten of heb je foto's van het schieten bij jou in de buurt? Zet ze dan ook bij ons op de kaart.
Metslawier is een van de plaatsen waar op Oudjaarsdag volop met carbid wordt geschoten. Metslawier werkt met een vergunning van de gemeente Noardeast-Fryslân. Om het schieten zo veilig mogelijk te houden, wordt het publiek met dranghekken op afstand gehouden.
Het carbidteam is al dagen aan het werk met de voorbereidingen. Zondag werd de feesttent op het sportveld opgebouwd. "Wij doen dit als ploeg gezamenlijk. Dat is voor mij het mooie van het carbidschieten. Dat je zoiets als vriendenploeg en dorp met elkaar bleven, dat is fantastisch", zegt woordvoerder Edwin de Vries van het carbidteam.
It Carbid Team Mitselwier foar it eigen carbidkanon © Omrop Fryslân