Femke Kok door het dolle: "Mijn weekend kan niet meer stuk!"

28 des 2019 - 20:55

Femke Kok was de verrassing van het toernooi op het NK afstanden in Thialf. De negentienjarige schaatsster van het Gewest Fryslân pakte een bronzen medaille op de 500 meter.

Kok heeft zich daardoor geplaatst voor de WK afstanden, maar ze weet nog niet of ze daar wel naartoe wil.

Kok eindigde vorig naar als vijfde op de 500 meter, en ze had nu geen rekening gehouden met een podiumplek. "Het kwam wel als een verrassing. Ik zag mijn opening, en toen dacht ik: 'Zo snel heb ik nog nooit geopend'. Ik geniet ervan, mijn weekend kan niet meer stuk."

Er is wel een probleem: het WK afstanden is één week voor het junioren-WK. En officieel is Kok nog junior. Die wedstrijden wil ze ook graag rijden, zegt ze. "Daar wil ik nu van genieten. Over een jaar kan het niet meer. Ik moet zien of het WK afstanden past tussen de juniorenwedstrijden. Het Wk voor junioren is nog altijd het belangrijkste doel. Oft het past, daar heb ik nog niet naar gekeken.

Zondag rijdt Kok ook nog de 1000 meter op de NK afstanden.

Blijdschap bij Letitia de Jong

Voor Kok, op de tweede plek, eindigde Letitia de Jong. Daarmee haalde ze hetzelfde resultaat als vorig jaar. Ze is dus zeker van een ticket voor de WK afstanden. "ik ben heel blij dat ik daar bij zit. Het is geen geheim dat ik hier als één van de favorieten aan de start stond. Ik kon in zekere zin alleen maar verliezen, maar gelukkig gebeurde dat niet."

Doordat De Jong vorige week in een trainingswedstrijd haar persoonlijk record verbeterde, werd er extra naar haar gekeken. Tot de winst leidde dat niet, ze moest haar meerdere erkennen in Jutta Leerdam. "Ik moet een supergoeie race rijden om hier te winnen, zo hoog is het niveau. helaas heb ik niet gewonnen, maar 37,9 is een prima rit op het goeie moment."

Zondag komt De Jong nog in actie op de 1000 meter. Dan is er weer een ticket te verdienen voor de WK afstanden, maar ook voor het WK sprint. "Er is heel veel mogelijk. Ik ben in goeie vorm, en rij het hele seizoen stabiel op de 1000 meter. Ik doe mijn best en dan zie ik wel hoe ver ik kom."

Regerend kampioen Smit stelt teleur

Teleurstelling was er bij de regerend Nederlands kampioen Janine Smit. Ze eindigde als tiende. "Dat is wel flink balen en teleurstellend. Het ligt aan mezelf, ik heb gewoon niet goed gereden. Klaar." De schaatster van het Gewest Fryslân weet waar het mis ging. De eerste start was vals, en bij de tweede kwam ze niet goed weg. "Ik had wat missertjes en voor de eerste bocht kwam ik vol op de punt. Dus ik heb de hele rit achter de feiten aan gelopen."

Smit zag de 38,66 die ze reed beslist niet aankomen, omdat haar vorm juist goed leek. "Maar je weet nooit waar je vorm in resulteert. Het ging goed, vorige week reed ik 38,30 dus het ging echt weer de goede kant op."

Zondag rijdt Smit nog de 1000 meter.

(advertinsje)
(advertinsje)