Sven Kramer: "Zo slecht gaat het helemaal niet"

Na zijn tweede plaats op de 5.000 meter bij de NK afstanden is Sven Kramer tevreden. "Ik heb vier of vijf weken geen 5.000 meter gereden. De laatste was ook al niet zo denderend, dus ik ben er wel blij mee."
Sven Kramer
Het gevoel was al goed. Een week geleden reed Kramer met 3.37,39 al een baanrecord op de 3.000 meter. "Het hoeft geen 3.37 te zijn om er een goed gevoel aan over te houden. Twee seconden langzamer had ik nog steeds een goed gevoel gehad."
Maar hij gaat de goede kant op, dat vindt hij zelf ook. "En ook in deze rit zit nog potentie en verbetering. Want ik vond 'm helemaal niet zo vlak: op een gegeven moment liet ik 'm oplopen naar 29,6 en 29,7. Daar verspeel ik meer dan een seconde op Roest. Voor de winst is dat jammer, maar momenteel kan ik er niet echt wakker van liggen."
Vandaag rijd ik mijn zesde tijd ooit en vorige week een baanrecord, dus zo slecht is het helemaal niet.
Sven Kramer
Na de race hield hij een vingertje voor z'n mond: "Er wordt zoveel gepraat en gesuggereerd", zegt hij daarover. "Over mijn staat, hoe ik ervoor sta. Het gaat gewoon om de resultaten, niet om alles daaromheen. Dat wordt soms groter gemaakt dan het in werkelijkheid is. Ik sport gewoon omdat ik het heel leuk vind. Ik heb 15 jaar lang bijna alles gewonnen. Vandaag rijd ik mijn zesde tijd ooit en vorige week een baanrecord, dus zo slecht is het helemaal niet."

Bergsma vooral blij met WK-ticket

Jorrit Bergsma werd derde op ruime afstand van Kramer en Roest. Hij gaat wel naar de WK afstanden. "Dat ticket is het belangrijkste", zegt hij. "Het liefst doe je mee om de nationale titel, maar dat zat er vandaag niet in. Dus ik ben blij met mijn derde plaats en het feit dat ik me plaats voor de WK afstanden."
Jorrit Bergsma
Het was geen geweldige rit, vond Bergsma. "Degelijk. Het was meer werken, ik moest ervoor vechten. Dat wil je liever niet, want dan kom je tekort. Ik zat een paar keer te kloten met de wissel. Toen liet ik 'm zomaar oplopen naar 30,0. Dan mis je direct de aansluiting met die mannen."
Op zondag staat voor Bergsma nog de 10 kilometer op het programma. Daarop moet hij bij de beste twee eindigen om zich te plaatsen voor het WK. "Dat is toch meer mijn favoriete afstand, daarop wil ik me plaatsen. Dit was deel een, op de 10 kilometer hoop ik dat het dan ook lukt." Mogelijk krijgt hij er met Sven Kramer nog wel een concurrent bij. "Hij is een geduchte tegenstander. Ik moet ervoor zorgen dat ik zelf een goede rit neerzet. En als dat niet genoeg is, dan zijn er gewoon twee beter."