Grote kerstboom Schiermonnikoog heeft geen ballen, maar afval van MSC Zoe

27 des 2019 - 19:57

Een grote kerstboom op Schiermonnikoog heeft geen ballen, maar dertig krukjes die van containerschip MSC Zoe komen. Ook plastic speelgoed en schoenen uit de containers hangen in de boom.

Foto: Waterzooi

De speciale kerstboom is vrijdag in het centrum van het dorp neergezet en ontstoken in aanwezigheid van burgemeester Ineke van Gent en leden van het team Waterzooi. De kerstboom is een tijdelijk aandenken aan de containerramp en een roep tot bezinning. Die oproep is om minder spullen te kopen, minder plastic te gebruiken en te kiezen voor duurzame materialen.

Waterzooi

Waterzooi is een project dat naar aanleiding van de containerramp het bewustzijn over de gevolgen van plastic afval voor het milieu wil vergroten. Dat doen ze door clean-ups en andere creatieve uitingen, zoals deze speciale kerstboom.

Foto: Waterzooi

Nog steeds spoelt er afval aan op het strand van Schiermonnikoog. Rijkswaterstaat denkt dat er nog zo'n 8 ton afval in zee ligt.

De krukjeskerstboom wordt op oudjaarsdag afgebroken vanwege brandgevaar door vuurwerk.

De containerramp met de MSC Zoe

Een van de grootste containerschepen van de wereld, de MSC Zoe uit Panama, verloor in de nacht van 1 op 2 januari 2019 minstens 345 containers. Dat gebeurde net boven de Friese Waddeneilanden. Al onze berichten over de containerramp zijn te vinden op de dossierpagina.

(Advertentie)
(Advertentie)