Oppositie Ameland wil extra raadsvergadering over uitstel plannen jachthaven

27 des 2019 - 19:02

De oppositie in de gemeenteraad van Ameland wil in januari een extra raadsvergadering. De fracties van Algemeen Belang Ameland (ABA), Ameland'82, VVD en CDA willen opheldering over jachthaven 't Leijegat omdat de kwestie nu op z'n gat ligt.

Foto: Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek

Bij de raadsvergadering van eerder in december werd unaniem gestemd voor de herinrichting van de jachthaven en daar is een miljoen euro voor beschikbaar gesteld. De herinrichting is nodig omdat de haven erg verouderd is.

'Pas op de plaats'

Vier dagen na het raadsbesluit kwam het college met een persbericht waarin een 'pas op de plaats' werd aangekondigd wat betreft de uitvoering van het herinrichtingsplan. Wethouder Theo Faber wil verder met de plannen als alle andere partijen er ook achter staan. De professionele chartervaart had opmerkingen over de herinrichting van de haven en de aanlegplekken.

Niet alleen de oppositie zet vraagtekens bij de situatie. Fractievoorzitter Irma Marinus van coalitiepartij PvdA zegt dat het teleurstellend is dat de raad niet is gekend in het collegebesluit. Ze snapt wel dat er voorlopig nog geen besluit over de jachthaven is genomen.

College is zich van geen kwaad bewust

Het Amelander college is zich van geen kwaad bewust: "Het college ziet geen tegenstelling tussen de opdracht van de raad en de insteek om eerst bij de gebruikers van de jachthaven alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Zie dat maar als stap één in de uitvoering. De raad had bij de behandeling opgeroepen de uitvoering zorgvuldig aan te pakken", is de reactie uit Ballum.

AmelandEén staat achter college

Coalitiegenoot AmelandEén staat achter het college. Fractievoorzitter Siard Bonthuis: "Het raadsbesluit van afgelopen maandag was enkel een krediet voor de herontwikkeling en niet de invulling hiervan, die verantwoording ligt bij het college."

De partij werd door verschillende partijen benaderd die sceptisch waren over de tekening die in de bijlage bij het raadsvoorstel zat. Bonthuis begrijpt dat het college voor de uitvoering van de plannen het even rustig aan doet. Zo kan iedereen tevreden zijn met de toekomstige herindeling van de jachthaven, zegt Bonthuis.

Een extra raadsvergadering is mogelijk als minimaal een vijfde van het aantal raadsleden schriftelijk met opgaaf van redenen daarom vraagt.

(Advertentie)
(Advertentie)